Ertuğrul Günay Kimdir?

ertugrul günay

Ertuğrul Günay 1 Ekim 1948 yılında Ordu’da dünyaya geldi. Babasının adı Nazım, annesini adı Mürüvvet’tir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Lise öğrenimini 1965 yılında Ordu Lisesi’nde tamamladı. Üniversiteyi İstanbul Üniversitesi’nde okuyan Günay, hukuk fakültesini 1969 yılında tamamladı. Genç bir hukukçu olan Günay, Ordu’da avukatlığa başladı.

SİYASİ HAYATI

1973 yılında CHP Genel Merkezi’nin düzenlediği 50. Kuruluş yılı yarışmasında “Devlet Partisi’nden Halk Partisi’ne” başlıklı yazısıyla birinci oldu. Bu CHP ile kesiştiği nokta 2004 yılına kadar aralıklarla devam etti. 1974-1977 tarihleri arasında Cumhuriyet Halk Partisi Ordu İl Başkanlığı görevini yürüttü.

1976 yılında Bülent Ecevit’e karşı oluşan muhaliflerin kurultay başkan adayı olarak Ertuğrul Günay seçildi.

Tarih 1977’yi gösterirken, seçimlerde CHP’den Ordu milletvekili olarak meclise girerek “en genç milletvekili” oldu. 12 Eylül Darbesi’nde Dev-Yol ile işbirliği olduğu gerekçesiyle 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Darbeden sonra Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den devam eden Günay, Ankara İl Başkanlığı (1986-1987) ve Genel Sekreter Yardımcılığı (1990-1991) yaptı.

CHP’nin 1992’de geri dönüşüyle Ertuğrul Günay’da partiye katıldı. 1992’den 1994’e kadar CHP'nin Genel Sekreterlik görevini yerine getirdi.

ERDOĞAN KARŞISINDA BELEDİYE SEÇİMİ

1994 yılında karşısında Refah Partisi'nden Recep Tayyip Erdoğan, Doğru Yol Partisi'nden Bedrettin Dalan, SHP'den Ömer Zülfü Livaneli ve Anavatan Partisi'nden İlhan Kesici’nin bulunduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi aday adaylığını açıkladı. Erdoğan’ın galip geldiği seçimde Günay, %1,4 oy aldı.

CHP’DEN AK PARTİYE GEÇİŞ

Ordu'da 2004 yılı seçimlerinde DSP'li adayı desteklediği ortaya çıkınca CHP'den ihraç edildi. İhracından sonra bir oluşum kurmak istese de, Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Ak Parti’ye katıldı. 2007 seçimlerinde Ak Parti’den aday olan Günay, İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI DÖNEMİ

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Ağustos 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulan kabinede Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanı olarak atandı. 2013 yılına kadar bu görevi icra eden Günay, revizyonla görevini Ömer Çelik’e bıraktı.

KÜLTÜREL KİŞİLİĞİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde “Bosna Yazıları” ve “Karşı Siyaset” adında iki kitabı bulunan Günay’ın, “Bosna İçin İnsanlık Girişimi”, “Doğu Konferansı” ve “Yeni Siyaset Girişimi” gibi sivil girişimlere de öncülük etti. Çeşitli dergi ve gazetelerde çok sayıda yazısı bulunmaktadır. 2009 yılında Mustafa Kemal, Akdeniz  ve Pamukkale Üniversiteleri tarafından “Onursal Bilim Doktoru” unvanı verildi.