Esad öldü Tweet'i petrol fiyatını arttırdı

Esad öldü Tweet'i petrol fiyatını arttırdı

Rus İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev adına oluşturulan sahte hesaptan gönderilen bir tweet petrol fiyatlarında 1 dolarlık artışa neden olurken, sosyal medya üzerinden yayılan asılsız bilgilerin piyasalar üzerindeki etkisi de yeniden sorgulanmaya başladı.

VARİL FİYATI 1 DOLAR ARTTI

Dün akşam Türkiye saatiyle 17.00 sıralarında Kolokoltsev adına oluşturulan sahte hesaptan gönderilen twitte önce Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın öldürülmüş ya da yaralanmış olduğu bilgisi paylaşıldı. Ardından gönderilen iki tweette de öldüğü bilgisinin doğrulandığı yönünde ifadeler yer aldı. Bu tweetin ardından konuyla ilgili çok yoğun bir paylaşım söz konusu oldu ve buna petrol işlemcileri de katılınca 30 dakika içinde ABD ham petrolünün varil fiyatı 90.82 dolardan 92 dolara çıktı. Daha sonra Rusya İçişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamada bu tweetler yalanlandı. Ancak kısa sürede olan olmuştu.

TWİTTER PİYASALARI ETKİLİYOR

Uzmanlar, Suriye önemli bir petrol üreticisi olmasa da, onu destekleyen önemli petrol üreticisi ülkelerden İran'ın yapacağı hamlelerin petol fiyatlarını hareket ettirdiğine dikkat çekti. ABD merkezli Price Futures Group analisti Phil Flynn yaşanan olayla ilgili değerlendirmesinde, "Tweetlerin çok hızlı yayıldığı bir çağda, ayakları yere basan bir hikaye piyasaları etkileyebilir. Son yaşanan olayda bunun bir örneği" dedi.

Piyasada söylentilerin yarattığı etki yeni bir şey olmasa da, uzmanlar önümüzdeki dönemde özellikle sosyal medya üzerinden yapılabilecek bu tip girişimlerin manipülatörlerin sık başvuracağı bir araç haline gelebileceği konusunda uyarıyor.