'İç savaşı bitirmenin tek yolu muhaliflerle anlaşmak'

ACVASBASBA

Rejime yakın El Vatan gazetesine konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep'i IŞİD'den geri almanın savaşın gidişatını değiştirecek büyük bir zafer olacağını ancak bunun 5 yıldır süren savaşın sona ermesi için yeterli olmadığını söyledi.

"HALEP ZAFER OLACAK AMA SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Sivillere yardım için yapılan ateşkes çağrılarına karşı çıkan Esad, ordunun operasyona devam edeceğinin altını çizdi: "Halep'in bizim için bir zafer olacağı doğru, bu büyük bir adım olacaktır ama gerçekçi olalım, bu Suriye'deki savaşın sona ereceği anlamına gelmez. Teröristler her yerde. Halep'i geri alsak bile onlara karşı savaşımız devam edecek."

"SAVAŞI BİTİRMENİN TEK YOLU YEREL MUHALİFLERLE ANLAŞMAK"

Esad'a göre, savaşı bitirmenin tek yolu rejimle muhalif gruplar arasında yapılacak yerel anlaşmalar. Hükümet bu yolla bazı isyancı grupların başkent Şam çevresindeki bölgelerden çekilmesini sağlamıştı. Esad bu anlaşmaların sivilleri koruduğunu da iddia etti.

'İç savaşı bitirmenin tek yolu muhaliflerle anlaşmak'

ATEŞKES ÇAĞRISI YANITSIZ KALDI

Halep'in doğusunda muhaliflerin kontrolü altındaki yerlerin neredeyse dörtte üçünü geri alan rejim güçleri ilerleyişini sürdürüyor ve son olarak dün tarihi Eski Kent bölgesi el değiştirdi. Muhalifler dün sivillerin bölgeden tahliyesi için beş günlük acil ateşkes çağrısı yapmıştı. ABD ve beş Batı ülkesi de isyancıların kontrolündeki alanlara yardım gönderilebilmesi için derhal bir ateşkesin devreye girmesi çağrısında bulundu.Suriye hükümeti daha önceki ateşkes çağrılarına da olumsuz yanıt vermişti. Yönetim, muhalif grupların savaşta zor durumda kaldığı dönemlerde yeniden güç kazanmak için ateşkes çağrısı yaptığını savunuyor. Rusya ise, Halep'te kalan tüm isyancıların 'terörist' olduğunu söyledi.