ESK Müdürü elde kalan kurbanlıkların alınacağını açıkladı
ensonhaber.com

kurbanlık

Et ve Süt Kurumu’ndan (ESK), kurbanlık yetiştiren besicilere müjde geldi. ESK Genel Müdürü Kasım Piral, Kurban Bayramı sonrasında elde kalan tüm kurbanlıkları satın alacaklarını açıkladı. Piral, hayvanları besicinin zarar etmeyeceği makul bir fiyatla alacaklarını belirterek, fiyatı bayramın ikinci günü duyuracaklarını bildirdi.

TEKRAR NAKLİYE PARASI ÖDEMEMELERİ İÇİN

Habertürk'ün haberine göre, ESK Genel Müdürü Piral, Kurban Bayramı sonrasında besicilerin elinde kalan hayvanları tekrar nakliye masrafı yapıp ahırlara götürmemesi için adım atacaklarını söyledi. Piral, besicilerdeki hayvanları satın alacaklarını duyurdu. Piral, bayram dönüşü Türkiye genelindeki 10 kombinada canlı hayvan satış başvurularını alacaklarını belirterek, “Kombina olmayan illerde de anlaşmalı mezbahalarda kesimleri sağlayacağız. Talebe göre tüm illerde alım yapacağız. İstanbul dönüşü güzergâhta Sakarya ve Ankara Sincan kombinamız da talebin yoğun olduğu bölgede alım yapacak” dedi.

"SÜREKLİ ARTAN BİR FİYAT YOK"

Kurbandan kalan hayvanların piyasanın ihtiyacını da karşılayacağına dikkat çeken Piral, hayvanların tüm sağlık ve hijyen kontrollerini yapacaklarını söyledi. Piral, kırmızı et fiyatlarında şu anda stabilitenin yakalandığını kaydederken, “Sürekli artan bir piyasa yok. İstikrar oluştu. Yazın oluşan hararet gitti” diye konuştu.

ET VE SÜT KURUMU’NUN FIYATI 10.5 LİRANIN ÜZERİNDE OLACAK

Piral, ESK’nın satın alınacak miktarla ilgili bir sınırı olmadığını aktarırken, “Tüm talepleri karşılayacak kapasiteye sahibiz. Küçük ya da büyükbaş hayvanda ayrım yapmıyoruz. Bu hayvanları alıp keseceğiz. Ardından da resmi kurumlar, perakende piyasa ya da bayilerde satış yoluyla değerlendireceğiz” diye konuştu. Piral, kurbandan kalan hayvanların alım fiyatını bayramın ikinci günü açıklayacaklarını kaydederken, “Fiyat, besicinin zarar etmeyeceği ve makul kâr edeceği bir düzeyde olacak. Geçen yıl kilosu 10.5 TL’ydi. Bu yılki realiteye uygun fiyat vereceğiz. Geçen yılki fiyatın üzerinde olacak” ifadesini kullandı.

YENİ İTHALAT KARARI KURBAN’DAN SONRA

Geçen ay ithalat ihalesi yapılan 10 bin ton etin de piyasaya gireceğine işaret eden Piral, “Şu anda bu etler kontrol aşamasında. Yıl sonuna kadar piyasaya girecekler. Yeni ihale yapıp yapmamaya da kurban sonrası gelişmelere göre karar vereceğiz” dedi.

KIYMADA HEDEF 30 LİRANIN ALTI

Piral, karkas etin kilosunun şu anda 24 TL olduğunu ve 22 TL’ye kadar düşürmek istediklerini kaydederken, “O zaman kıymada da 30 TL’nin altında bir fiyattan söz edebiliriz” diye konuştu.