Eski IRA komutanı Kraliçe'nin sarayında

Eski IRA komutanı Kraliçe'nin sarayında

İrlanda barış sürecinde önceki akşam önemli bir an daha yaşandı. İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth bağımsızlığını ilan ettiğinden beri ilk kez bir İrlanda Cumhurbaşkanı onuruna davet verdi. Resepsiyona bir zamanlar İngiltere'ye karşı savaşan terör örgütü IRA'nın eski komutanı Martin McGuinness de smokinli katıldı.

BARIŞ SÜRECİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins ve eski bir İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA) Belfast Komutanı olan Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness Londra'daki Windsor Kalesi'nde Kraliçe Elizabeth'in düzenlediği resmi bir yemeğe katılarak iki millet arasında devam eden barış süreci açısından önemli bir adım attı.

MCGUINNES DE KRALİÇE'NİN SARAYINDA

İngiltere'ye resmi bir gezi düzenleyen ilk İrlanda lideri olan Higgins'i Londra'daki İrlanda Büyükelçiliğinde Prens Charles ve eşi Camilla karşıladı. McGuinnes, kraliyet arabası ile Windsor Kalesi'ne götürüldü. Higgins ve eşi kaleye girdiği sırada Kraliyet Birlikleri resmi bir karşılama töreni de düzenledi ve top atışları yapıldı. Ancak İrlandalı liderlerin yanı sıra Başbakan David Cameron ve Daniel Day Lewis ileJudi Dench gibi ünlü sanatçıların da katıldığı görkemli yemeğe Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı McGuiness'e yöneltilen bir protesto gösterisi damgasını vurdu.

Eski IRA komutanı Kraliçe'nin sarayında

"SMOKİNLİ TERÖRİST"

McGuiness limuzinle Windsor Kalesi'ne ulaştığında, kapıda beklemekte olan protestocu Victor Barker, davetlilere "Smokinli bir terörist hâlâ teröristtir. McGuinness doğruyu söylemenin vakti geldi" yazılı bir pankart açtı. Protestosunu takım elbiseyle gerçekleştiren Barker, McGuiness'in kaleye girmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında 12 yaşındaki oğlunu 1998 yılında İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) Omagh'da yaptığı bombalı saldırıda kaybettiğini söyledi ve "Bir teröristin Kraliçe'nin yemek masasında işi yoktur. Ben buradayım çünkü insanların McGuiness'in geçmişini hatırlaması ve tarihi baştan yazmaktan vazgeçmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.