Etiyopya ve Mısır arasında baraj gerginliği

Etiyopya ve Mısır arasında baraj gerginliği

Baraja ilişkin son gelişmeleri değerlendirmek üzere başkent Addis Ababa'da İletişim İşleri Ofisi'nin düzenlediği basına kapalı oturumda, Mısır'ın baraj inşaatı karşısındaki tutumu ele alındı.

AA muhabirinin, Bakanlığa yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Su ve Enerji Bakanı Nugnu, geçen Pazartesi günü Mısırlı mevkidaşı Muhammed Abdulmuttalib'in baraj inşaatının durdurulması yönündeki talebine, "Baraj inşaatı bir saniye bile durmayacak" karşılığını verdi.

Nugnu, Mısırlı mevkidaşının kendisinden barajın etkilerini değerlendirmek üzere halihazırdaki komite yerine uzmanlardan oluşan uluslararası yeni bir komite oluşturulmasını talep ettiğini de aktardı.

Öte yandan, Mısırlı yetkililerden alınan bilgiye göre ise Etiyopya'ya barajın durdurulması yönündeki bulunulan çağrı ilk değil. Daha önce de birçok kez bu yönde talepte bulunulmuştu.

Etiyopya'nın, Nil Nehri'nde inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle Nil'in kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile arasında gerginliğe neden olmuştu.