Facebook'ta dayın varsa kork

Facebook'ta dayın varsa kork

İnternet ve sosyal ağların yaygınlaşmasıyla paylaşımı gittikçe artan kişisel bilgiler, çoğu kullanıcının başına dert oldu. 600 milyona yaklaşan kullanıcı sayısı olan Facebook'un 24.8 milyon kullanıcı sayısı ile en yaygın olduğu 4. ülke olan Türkiye, sanal dolandırıcılara da yeni kapı açtı.

200 BİNDEN FAZLA ŞİKAYET ALINDI

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) bağlı İnternet Bilgi İhbar Merkezi'ne (İhbarweb) geçen yıl yapılan kişisel başvuruların çoğunu, kimlik bilgilerinin kullanımı ve sanal dünyada dolaşan kişiye yönelik hakaret ile yanlış bilgiler oluşturdu. Geçen yıl 100 binin üzerinde ve İhbarweb'in kuruluşundan bu yana geçen son 3.5 senede 200 binden fazla şikâyet aldıklarını belirten TİB bünyesindeki İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, “En çok şikâyet, kimlik bilgileri ve internette kişi hakkında çıkan yazılarla ilgili geliyor. T.C. kimlik numarası ve anne kızlık soyadı, kişilerin en kritik bilgisi durumunda olduğu sanal ortamda paylaşılması önemli riskler taşıyor” dedi.

FACEBOOK'TAN DAYINIZIN SOYADINA BAKIYORLAR

Bazı özel ve kamu kurumlarının internet sitelerinde güvenlik açıkları bulunduğunu ve kişisel bilgilerin bu şekilde edinebildiğine dikkat çeken Şen, “T.C. kimlik numaralarına bazı internet sitelerinden ulaşılabiliyor. Hatta bir kişinin ‘anne kızlık soyadı'nın ne olduğunu bulmak için de en çok Facebook kullanılıyor. Facebook hesabınızdaki arkadaş listenizden ‘dayınızın, yoksa dayınızın kızının veya oğlunun' soyadına bakılarak, bu bilgiyi elde ediyorlar. Bu yüzden sosyal medya mecralarını kullananların, listelerindeki kişileri isimlendirirken dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

SAHTE HESAPLARA DİKKAT

İnternette ve özellikle sosyal ağlarda en önemli sorunların başında karşı tarafa olan güven/güvensizlik olgusu olduğunun altını çizen Şen, bu konuda aldıkları şikâyet ve ihbarlar arasında “sahte bakan” örneklerinin bile yaşandığını vurguladı. Şen, şunları söyledi: “Dört bakan/milletvekili ve üç tane de büyük işadamının başına geldi. Onların adına Facebook'ta sahte hesaplar açılmış. Vatandaşlar da gerçek olduklarına inanarak onlarla yazışmış. İş bulması için T.C. kimlik numarası da dahil kişisel bilgilerini bile verenler olmuş. Daha önce bakanla görüşen biri şurada tanışmıştık diyerek bilgisini paylaşıyor.

” YILDA ORTALAMA 5 MİLYON SİTE İZLENDİ

Başkanlık olarak görevlerinden birinin şikâyet gelen siteleri takip etmek olduğunu belirten Şen, “3.5 yılda 10 kişilik bir izleme ekibi ile 18 milyon siteyi incelemeye aldık. İnternette güvenlik için bu takibi yapmak zorundayız” dedi. ‘Yasada revizyon olsun Zuckerberg de gelecek' İnternet Kurulu ve Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren de, 8-9 Şubat tarihlerinde Ankara'da Güvenli İnternet günü nedeniyle bir konferans düzenleyeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Facebook Avrupa Kamu Politikaları Direktörü Lord Richard Allan ve Google Kurumsal Gelişimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Hukuk Bölümü Müdürü David C. Gramar da konuşmacı olarak katılacak. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'i çağıramıyoruz. Henüz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunda revize yapılmadı. Kurul olarak her hafta bizim gündemimize geliyor, Facebook'un kapanması. Facebook yönetimi de gelmek için bu revizeyi bekliyor. Geçen yıl Facebook'la binlerce ihbar aldık. Kapatma başvurularının yüzde 90'ı müstehcen fotoğrafların kaldırılmasıyla ilgili.

” İSTENMEYEN İÇERİK NASIL KALDIRILIR?

Sanal ortamda yaşanan bir diğer ciddi sorun da kişi hakkında çıkan ve hakaret içeren içeriklerle ilgili çok talep aldıklarını aktaran İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, buna benzer durumlarla karşı karşıya kalan internet kullanıcılarının şu yolları kullanmalarını önerdi: “Sitelerin nasıl ve kime bağlı çalıştığını tespit ediyoruz. Çoğu insan kendisiyle ilgili bir içeriği internetten nasıl kaldıracağını bilmiyor. Bununla ilgili birkaç yöntem var. Örneğin, bu içerik kaldırma talebi Google.com/Support'ta yer alan dilekçe örneğini doldurup, göndererek yapılabiliyor. Facebook'un support (destek) sayfasında da bu iş için özel bölüm var. Ayrıca ABD merkezli tüm internet siteleri ve sosyal ağlar için www.copyright.gov adresi üzerinden sözkonusu sitenin tüm bilgilerine ulaşmak mümkün. Biz bunun Türkçe versiyonunu da çıkardık. www.internet.tib.gov.tr' den sitelerin adresleri bulunabiliyor. Kanuni çerçevede kişiler kendileriyle ilgili gerçek dışı yazıları sitelerden bu yolları kullanarak çıkartabiliyor.”