Faizde fedakarlık sırası bankalarda

konut

Oda ve borsa başkanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir toplantı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankaları lütfen şu faiz oranlarını yıllık yüzde 9'a doğru çekin, sürümden kazanın" çağrısına Türkiye'nin emlak sektörünün dev firmalarından da destek geldi.

FAİZİ 0.70'E ÇEKTİLER

Hafta başında Emlak Konut önderliğinde başlatılan eylem planına GYODER'in de katılmasıyla 86 projede 52 bin konut için aylık faiz oranı yüzde 0.70'e çekilmişti. Sabah'ın haberine göre; sektör temsilcileri konut kredisi faiz oranlarının halen 1.12 seviyesinde olduğunu belirterek, "Biz elimizi taşın altına koyarak 40 puanlık indirim yaptık. Fakat sadece 1 ay bu kampanyayı devam ettirebiliriz. Uzun soluklu olması için bankaların faiz oranlarını düşürmesi lazım" şeklinde konuştu. Bu yapıldığı takdirde daha çok vatandaşın kredi kullanabileceğinin altını çizen firmalar, "Bu durum konut satışlarına da pozitif yansıyacak" diyor.

BİN 19 KONUT SATTIK

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, 1 Ağustos 2016 itibarıyla başlatılan tarihi kampanyaya yoğun ilgi olduğunu söyledi. "Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi 3 günde 650 milyon liralık satış yaptık. Toplam bin 19 bağımsız bölüm satıldı. Bu, büyük bir başarıdır" diyen Kurum, satış ofislerinin çok yoğun olduğunu, ev almak isteyenlerin kuyruklar oluşturduğunu söyledi. Kurum, "Kampanyamıza GYODER'in de verdiği destekle konut sayısı 52 bine çıktı. Bu hamle hem inşaat hem de diğer tüm sektörler için büyük bir adım oldu. Ülkemizin geleceğine güvenen tüm sektörlerin bu tarz hamleler yapması gerekiyor" diye konuştu.

HİÇ KİMSE BANKALAR KADAR KAZANMADI

İnşaat sektörünün daha fazla ivme kazanması için konut kredisi faizlerinin bir an önce düşmesi gerektiğini anlatan Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, "Konutun önündeki en büyük engel yüksek faiz oranlarıdır" dedi. Akbalık, "Türkiye'de uzun vadeli borçlanma, konut alım cazibesini azaltıyor. 10 yılda yüzde 70 faiz oluyor. Avrupa'da bu rakam yüzde 10'larda. Bu da haliyle tüketiciyi ürkütüyor" dedi. Akbalık, şöyle devam etti: "Hazine'nin çok düşük bir maliyetle uzun vadeli borçlanma opsiyonu var. Bunu alıp, bankalalara aktarabilir. Bankalar da çok cûzi bir kârla bunu inşaat sektörüne kullandırabilir. Son 10 yılda bankacılık sektörü çok ciddi para kazandı. Hiçbir sektör bu kadar kazanmadı. Şimdi de fedakârlık sırası onlarda."

MİLLİ OLDUĞUNUZU KANITLAYIN

Sektörün kampanya atağını bankaların da desteklemesi gerektiğini söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Başlatılan bu hamle, Türkiye çapında konut üretimini destekleme atağıdır. Bizim inşaat sektörü olarak bu günlerde bankalardan talebimiz, ellerini taşın altına koymaları. Bu kampanya kapsamında faiz oranlarını yüzde 1.10'dan 0.90'a çekmeleri. Bizim kampanyamızda arada 40 puanlık bir kayıp var. Onlar da bu kaybın yarısını ödeyebilirler. Bu sadece inşaat sektörünün görevi değil" diye konuştu. Elmas, "Milletin bugünlerdeki beraberliğine ekonomik anlamda güçbirliği yapmak lazım. Biz her türlü fedakarlığı yapıyoruz. Bankalar da bu ülkenin milli bankaları olduklarını göstersinler" şeklinde konuştu.

PSİKOLOJİK SINIRIN ALTINA DÜŞSÜN

2005'te bankaların faiz düşürme ve vade uzatma yarışına girdiklerini hatırlatan Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Gayrimenkul sektörü, en canlı dönemlerini yaşadı. Bugün de Sayın Cumhurbaşkanımız'ın çağrısı üzerine bankalardan aynı desteği bekliyoruz. Bankalar, kredi faiz oranlarını düşürme konusunda olumlu adımlar atarlarsa piyasalardaki canlanma tetiklenir" dedi. Tüketicinin faiz oranlarındaki yüzde 1'i bir tür psikolojik sınır olarak kabul ettiklerini anlatan Yılmaz, "Konut faizleri, 1'in altına düştüğünde satışlar canlanıyor. Vatandaşın ev satın almak adına borçlanmayı göze alabilmesi için, kullandığı kredinin geri ödenebilir olacağına inanması lazım" diye konuştu.