Faizler düşerse konut satışları patlar

konut

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Merkez Bankası'nı bu hafta açıkladığı Temmuz ayı faiz kararı ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Haziran ayı Konut Satış İstatistiklerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ekonomik ve siyasi iktidarın tehdit altında olduğu son günlerde Merkez Bankası'nın, aldığı faiz indirim kararının iş dünyasına moral verdiğini söyleyen Tellioğlu, “Merkez Bankası'nın son 4 ayda gerçekleştirdiği faiz koridorundaki hem reel sektöre hem de finans sektörüne büyük bir moral oldu. Son 4 ay art arda faiz koridorunun üst bandında indirime giden Merkez Bankası (TCMB), faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti, banka politika faizini ise değiştirmedi. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tuttu” şeklinde konuştu.

BANKALAR KAYITSIZ KALAMAZ

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararıyla tüm gözlerin konut kredilerine çevrildiğini söyleyen Tahir Tellioğlu, “Merkez Bankası'nın üst üste faizde gittiği indirime bankaların artık kayıtsız kalmaması şart oldu. Bankalardaki mevcut faiz oranları halihazırda yüzde 1'in üzerinde. Bankadan bankaya değişmekle birlikte oranlar yüzde 1,30'a kadar çıkıyor. Faizler ancak yüzde 1 bandının altına indiğinde sektör canlanır ve bekleyen konut talebi hızla alıma döner. Konutta faiz yüzde 1'in altına inerse rekor kırılır” diye konuştu.

UFAK DEĞİŞİMLER YATIRIMCIYI HAREKETE GEÇİRİYOR

Vatandaşların yatırım yaparken uzun yıllar sürecek borçlanmaya girmekten çekindiğini kaydeden Tellioğlu, “Kredilerin düşmesiyle yatırımlar daha erişilebilir hale gelecek. Bu durumun hem maddi hem de psikolojik boyutu var. Kredilerdeki ufak değişimler bile yatırımcıyı harekete geçiriyor. Bizim isteğimiz ve beklentimiz faiz oranlarının düşmesi yönünde. Çünkü biliyoruz ki, özellikle orta sınıf için konut alımlarında konut kredi faizleri oldukça önemli. Faiz oranlarının düşmesi durumunda borçlanma ve gayrimenkul iştahı artacaktır” dedi.