FETÖ'nün şeması ortaya çıktı
DHA

Konya’da geçen mayıs ayında FETÖ/PDY ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Konya Barosu avukatlarından Memduh Oğuz’un gözaltına alınmasıyla bilgisayarında yapılan incelemede 400 işadamının isminin kayıtlı olduğu bir belge ele geçirildi.

KONYA'DAKİ FETÖ ŞEMASI ORTAYA ÇIKTI

Belgeden yola çıkan Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri araştırma başlatırken, iş adamlarıyla görüşerek Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın Konya’daki örgüt şemasını açığa çıkardı.

FETÖ'nün şeması ortaya çıktı

77 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Bu araştırma devam ederken Konya Cumhuriyet Başsavcılığı da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında polisin de edindiği bilgiler doğrultusunda örgüt üyesi olduğu ileri sürülen 77 kişi hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkartıldı.

Bu sabah polis tarafından başlatılan operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan 77 kişiden 20’si evlerinde gözaltına alındı.

KONYA’YI 4 EYALETE BÖLMÜŞLER

Polis tarafından yapılan araştırma sonrası Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet yapılanmasının Konya ayağı ile ilgili ilginç bilgilere ulaşıldı. Konya’daki örgüt yapılanmasının şemasını açığa çıkarılırken, Konya’yı Selçuklu, Meram, Karatay ve Mevlana olarak 4 sözde eyalete bölen örgüt üyelerinin kendi aralarında da vali, kaymakam gibi unvanlar edindikleri öğrenildi.

Örgütte imam olarak tabir edilen ağabeylerin kendi muhasebecisi olduğu ve para akışını yönettikleri belirtildi.

EN ÇOK PARAYI VERENE CÜBBE GİYDİRMİŞLER

İşadamlarına yönelik toplantılar düzenleyerek önce Kuran sohbetleri yapan imamların, daha sonraki sohbetlerde ise Fethullah Gülen’in videolarını izlettikleri öğrenildi.

Sohbetlerde ‘himmet’ adı altında en çok para verene cüppe giydirip 99’luk tespih vererek 'mütevelli' seçtikleri belirtildi. İşadamlarını yurt dışı gezilere götürerek orada bulunan okulları gezdirip okullara asılan Türk bayraklarını göstererek milli duygularıyla oynadıkları öne sürüldü.

DİĞERLERİ ARANIYOR

Konya’da hazırlanan dosya kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan ve firari olarak arananlar arasında kapatılan Samanyolu Televizyonu Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Kızıltepe, 23 ilden sorumlu İç Anadolu Bölge İmamı Cemil Koca, Konya İl imamı ‘Ahmet’ kod adlı Feyzi Şirin’in de bulunduğu öğrenildi.

Bu kişilerin darbe girişiminden hemen sonra yurt dışına kaçtıkları ileri sürüldü. Diğer taraftan arananlar arasında örgütte 'molla' tabir edilen 2 kişinin Konya’nın manevi abileri olduğu ve Fethullah Gülen’in yanında eğitim alan kişiler olduğu öğrenildi. Polisin zanlıları yakalamak için çalışmalarının sürdüğü öğrenilirken, adli kontrol kararı ile tutuksuz yargılanan ve firari olan avukat Memduh Oğuz hakkında da yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

ÖRGÜTLENME ŞEMASI

FETÖ/PDY'nin yapılanması ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan yüzlerce kişi aracılığıyla ve şüphelilerle ilgili emniyet veri tabanı, açık kaynak, sosyal medya, HTS telefon kaydı dökümlerinden analizler yapıldı. Veriler aracılığıyla FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yapılanmasında aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü Konya yapılanmasının şemasını oluşturdu.

ŞEMADAKİ GÖREVLER

Oluşturulan şemada gözaltı kararı verilenler arasında örgütün 'İç Anadolu bölge imamı', ‘Molla’, 'Konya il imamı', 'Eyalet imamlığı', 'Büyük bölge imamlığı', 'İl imamı sekreterliği', 'İl eğitim danışmanı', 'Eğitim kurumlarının genel müdürü', 'Mütevelli ve sohbet grupları hocası', 'Yapıya elaman kazandıran kişiler' ve 'Ders hocası finans grubu' gibi yapılanmalarda görev alan kişiler yer aldı.

SORUMLULUKLARI NELER?

İç Anadolu Bölge İmamı’nın 23 ilden sorumlu olduğu, ‘Molla’ olarak adlandırılanların ise İlin manevi abisi olduğu bildirildi. Konya imamlarının 1980 yılından beri değişik tarihlerde en az 4 yıl imamlık yapmış kişiler olduğu belirtildi. İl imam sekreterinin de il imamının faaliyetlerinden bilgisi olan yanında bulunan kişi olduğu bilgisine yer verildi.

İl Eğitim Danışmanı’nın da gölge imam olarak genellikle devlet kadrolarında önem arz eden, içerisinde gizlilik barındıran, gizli bilgilere kolay ulaşan ve adli soruşturmalarda etkin güce sahip olan kişilerden sorumlu şahıs olduğu bildirildi. İl Genel Muhasebecisi'nin de örgüt içindeki tüm mali kayıtları takip eden şahıs olduğu vurgulandı.

İl Eğitim Genel Müdürü’nün ise örgütün eğitim ile ilgili yurt, okul, dershane gibi kuruluşların takibini ve eğitim ihtiyaçlarını yapan kişi olduğu ifade edildi.

İLÇELERDE DE AYRI AYRI KONUŞLANDILAR

Hazırlanan şemaya göre 'Selçuklu eyalet imamının', il imamının yetkilerini kullandığı, 'Büyük bölge imamlarının' da eyalet imamına karşı sorumlu oldukları ifade edildi.

Diğer taraftan 'Selçuklu eyalet ve Selçuklu örgüt muhasebecisinin' örgüt adına sorumlu oldukları bölgeden her türlü nakdi yardımın toplanmasını sağladığı belirtildi. Konya'nın diğer ilçelerinde de 'Eyalet imamı', 'Büyük bölge imamı', 'Meram eyalet muhasebecisi', 'Meram örgüt muhasebecisi' şeklinde yapılanmaya gidildiği öğrenildi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)