Fiber optik ağ üzerinden dünyayı dinlemişler

Fiber optik ağ üzerinden dünyayı dinlemişler

İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere'nin en önemli istihbarat ajanslarından Hükümet İletişim Merkezleri'nin (GCHQ) fiber optik ağlar üzerinden çok sayıda internet bağlantı noktasına sızdığını ve burada sayısız veriye erişim sağladığını yazdı. Bu verilerin daha sonra ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile paylaşıldığını yazan gazete, e-posta, sosyal paylaşım siteleri paylaşımları, telefon görüşmeleri ve kullanıcıların kişisel verilerinin de kaydedilip analiz edildiğini bildirdi.

AVRUPA'DA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC, The Guardian'ın haberini ABD'nin Prizma adlı programını ifşa eden Edward Snowden'a dayandırdığını bildirdi. İngiliz programın adının "Tempora" olduğu ve 1.5 yıldan bu yana uygulandığı belirtildi. Guardian'ın "GCHQ her hareketinizi nasıl izliyor" manşetiyle duyurduğu özel haberi Avrupa'da büyük yankı uyandırırken, İngiltere'nin elektronik dinleme ve izleme servisi GCHQ'dan sızdırılan belgeler habere kaynak olarak gösterildi.

Habere göre, telefon konuşmaları ve internet üzerinden sağlanan iletişime ait bilgiler GCHQ tarafından elenmek ve incelenmek üzere 30 gün boyunca saklandığı ifade edildi. GCHQ, tüm çalışmalarının yasalar çerçevesinde olduğunu açıkladı.

Fiber optik ağ üzerinden dünyayı dinlemişler

SNOWDEN'E DAVA AÇILDI

Guardian, habere konu olan belgelerin, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) gizli dinleme ve izleme operasyonları yaptığını Edward Snowden tarafından kendilerine ulaştırıldığını belirtti. Snowden'a ABD'de, ajanlık, ABD hükümetine ait gizli verilerin çalınması ve dağıtılması suçlamalarından dava açıldı. ABD Adalet Bakanlığı, halen Hong Kong'da olduğu tahmin edilen 29 yaşındaki eski CIA çalışanı Snowden hakkında, Virginia eyaletindeki federal mahkemede suç duyurusunda bulundu. Washington Post, ABD yönetiminin, Hong Kong'dan Snowden'ı tutuklamasını istediğini, iadesi için talepte bulunmaya hazırlandığını yazdı.

İZLEMELER FİBER OPTİK KABLOLAR ÜZERİNDEN

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, hükümetin, fiber optik kablolar üzerinden yürütülen küresel iletişimi izleyerek çok büyük miktarda veriyi sakladığını açıkladı. İngiltere'de her gün 200 fiber optik kablo üzerinden yapılan 600 milyon iletişimin izlediği, ABD'den daha fazla bilgiye ulaşıldığı öne sürüldü.

Bireysel özgürlükleri savunan Büyük Birader İzleme Örgütü'nden Nick Pickles, "Bu, eğer telefon ve internet kullanımımızı denetleyen merkezî bir veri tabanı yaratmak değilse bile çok tehlikeli şekilde ona yakın bir uygulama. Bu, daha önceki hükümetler tarafından reddedilen ve Parlamento'nun hiçbir şekilde onay vermediği bir çalışma" dedi.

"YASAL OLMAYAN BİR DİNLEME YAPMIYORUZ"

Guardian'ın haberi ardından bir GCHQ sözcüsü, "İstihbarat konuları hakkında yorum yapmayız. Ancak GCHQ'nun yasal yükümlülüklerine büyük bir ciddiyetle uyduğunu belirtmek istiyoruz. Çalışmalarımız, Dışişleri Bakanı'nın da gözetiminde kesin kurallara bağlı yasal ve onaylanmıştır" dedi.

Öte yandan ABD Savunma bakanlığı Pentagon'a bağlı istihbarat örgütü Milli Güvenlik Dairesi'nin (NSA) gizli belgelerini sızdırarak Washington yönetimini zora sokan 29 yaşındaki Edward Snowden'ın, yeni belgeleri medya ile paylaşmaya devam ettiği belirtildi.

ALMANYA'NIN TEPKİSİ

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger yazılanların doğru olması halinde "bunun bir felaket olacağını" söyledi. Alman bakan, "Büyük Britanya hakkındaki bu suçlamalar kulağa bir Hollywood kâbusu gibi geliyor. Avrupa kurumları derhal durumu açıklığa kavuşturmak için harekete geçmeliler? dedi.