Filipinler'de uyuşturucu çeteleriyle savaş: 80 ölü
ensonhaber.com

s

Filipinler polisi, uyuşturucu çetelerine karşı Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte'nin emriyle başlattığı temizlik operasyonlarında dün en az 13 kişiyi öldürdü. Bir hafta içinde uyuşturucu ve suç şebekelerine yapılan baskınlarda ölenlerin sayısı 80'e çıktı.

OPERASYON SÜRÜYOR

Daha önce başkent Manila'da ve çevresindeki vilayetlerde 67 kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. Polis bu operasyonları uyuşturucu ve sokak çetelerine karşı "Bir Kerede Büyük Temizlik" adıyla yürütüyor.

Ancak ölü sayısının yükselmesi, Duterte ile farklı partiden olan Başkan Yardımcısı Leni Robredo'dan tepki gördü. Gelişmeyi, "ciddi kaygı duyulacak olay" olarak niteleyen Robredo, Duterte'nin bir yıl önce iktidara gelmesinde sonra başlattığı ve binlerce insanın ölümüne yol açtığı için uluslararası düzeyde kaygı yaratan uyuşturucu ve suçla mücadele kampanyasını eleştiriyor.

"ÖLÜM FURYASININ DURMASINI İSTİYORUZ"

Solcu Bayan (ulus) partisinin genel sekreteri Renato Reyes de, "Yasadışı uyuşturucunun nasıl son bulması gerekiyorsa, bu ölüm furyasının da durmasını istiyoruz." dedi.

Uygulanan şiddet uluslararası toplum tarafından eleştirilse de, Filipinler halkının çoğunun operasyonları desteklemesi nedeniyle ülke içindeki muhalefet zayıf kalıyor.