Filistinliler ölürken İsrailliler sığınakta korkuda

israilli-sığınak

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, İsrail ordusunun, haftalardır artarak süren roket saldırılarını engellemek için Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı ‘Koruyucu Hat' operasyonunda önceki akşamdan bu yana 200'e yakın hedef vuruldu.

İsrail uçakları ve savaş gemileri tarafından Gazze'de Hamas'a ait çok sayıda tesis ve ev vurulurken, sınıra asker yığınağı dün de sürdü. Operasyonlarda Hamas'ın lider kadrosunda bulunan isimlere ait 50 ev füzelerle yerle bir edildi. Vurulan sivil hedefler arasında bir hastanenin de yer aldığı kaydedildi.

FİLİSTİN FÜZELERİ 121 KİLOMETRE UZAĞI VURDU

İsrail'in hava harekatı sürerken Filistinli militanlar da roket saldırılarını artırdı. Gazze'den atılan roketler Tel Aviv ve Kudüs'ün yanı sıra Gazze Şeridi'nden 121 kilometre uzaklıktaki Zichron Yaakov yerleşim birimine kadar ulaştı. Hamas yetkilileri, yerleşim birimine düşen roketin Hayfa kentini hedeflediğini duyurdu.

SURİYE YAPIMI FÜZELER ELE GEÇİRİLMİŞTİ

İsrailli yetkililer, yapılan ilk incelemelerde atılan roketlerin Suriye ve İran yapımı ‘Kabir' (M-302) füzeleri olduğunu belirledi. İsrail ordusu, geçen martta Eliat açıklarında bir Panama gemisine düzenlediği operasyonda çok sayıda Suriye yapımı M-302 füzesi ele geçirmişti. Hamas'ın elinde bulunduğu tahmin edilen 100'ü aşkın M-302'nin, başka bir gemiyle kaçırılmış olduğu düşünülüyor.

İsrailli yetkililer ayrıca, Filistinli militanların ilk kez Sovyet yapımı, omuzdan atılan SA-6 ve SA-7 tipi uçaksavar füzeleriyle helikopterlerini hedef aldığını duyurdu.

"DEMİR KUBBE" HER FÜZEYİ VURAMIYOR

İsrail'in 2011 yılında kullanmaya başladığı ‘Demir Kubbe (Iron Dome) füze savunma sistemi, 4 ila 7 kilometre atış menziline sahip roketlere karşı tasarlandı. Mobil izleme radarı sayesinde 70 kilometre çaplık bir alanda ateşlenen tüm füzeleri tespit edebilen sistem ilk olarak, füzenin tipini ve rotasını belirliyor. Ardından sistemin ‘silah yönetim ve kontrol ünitesi', roketin yerleşim bölgesine düşüp düşmeyeceğini belirliyor. Roketin evlere isabet etme olasılığı bulunursa ateşlenen füzeler roketi havada vuruyor.

SİSTEMİN TEK ATIŞI 50 BİN DOLAR

Ordu yetkilileri, sistemin yüzde 75 ile yüzde 90 arasında bir başarı oranı olduğunu söylüyor, ancak son açıklamalar bu oranın yüzde 15-20'lere kadar düşebileceğini gösteriyor. ‘Demir Kubbe'nin son 2 günde Gazze'den atılan 200 füzeden sadece 37'sini düşürebildiği açıklandı. Sistemin her bir füze ateşlemesinin maliyeti ortalama 50 bin doları buluyor.

İSRAİLLİLER PANİKTE

Filistinli militanların ilk kez gelişmiş roketlerle saldırılar düzenlemesi, İsrail topraklarında büyük paniğe yol açtı. Aralarında Tel Aviv ve Kudüs gibi büyük kentlerin de bulunduğu en az 20 yerleşim biriminde gün boyunca roket saldırılarına karşı halkı uyarmak için sirenler çaldı. Roket saldırıları sırasında otoyolda araç kullanan İsrailliler, sirenlerin çalmasıyla birlikte otomobillerini durdurarak otoyol kenarındaki bariyerlerin önünde çömelerek saldırının geçmesini bekledi. Saldırılarda yaklaşık 40 İsraillinin hafif yaralandığı belirtildi.

Filistinliler ölürken İsrailliler sığınakta korkuda

Tel Aviv ve Kudüs belediyeleri, roket saldırılarının artmasının ardından yerel halkı, evlerinden ayrılarak açtıkları sığınaklarda kalmaya çağırdı. Roketlerin artan menzili nedeniyle 4 milyon nüfuslu İsrail'de 2 milyona yakın vatandaşın saldırı tehdidi altında olduğu belirtiliyor.

Yetkililer, özellikle Gazze'ye yakın güney kentlerinde yaşayan vatandaşların, roket saldırılarına açıkta yakalanma ihtimallerini azaltmak için plajları süresiz olarak kapattı.

GAZZE ŞERİDİ YALOVA'DAN DA KÜÇÜK

Yaklaşık 1.8 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi 360 kilometrekare yüzölçümüne sahip bir bölge. Yani 850 kilometrekarelik Yalova ilinin yarısından bile küçük. Gazze bu nedenle dünyanın nüfus yoğunluğu en yüksek yerlerinden birisi.