Financial Times: Ankara'da gerçek güç Erdoğan'da

Financial Times: Ankara'da gerçek güç Erdoğan'da

İngiliz Financial Times gazetesinin Türkiye'deki muhabiri Daniel Dombey, Türkiye'deki siyasi izlenimlerinin yer aldığı bir yazı kaleme aldı.

Yazıda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı, Paris'teki ünlü Versailles Sarayı'na benzeten Dombey, Ankara'da gerçek gücün Erdoğan'da olduğunu yazdı.

"TÜM YETKİSİNİ KULLANMAKTA KARARLI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta bir yabancı lideri ilk kez 16 Türk askeriyle karşıladığını, hafta başında da ilk kez kabineyi sarayda topladığını hatırlatan Dombey'nin yazısında şu satırlar yer alıyor:

"10 yıl Başbakan olarak görev yaptıktan sonra Türkiye'nin doğrudan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olması Sayın Erdoğan'a, özellikle de yargıdaki atama yetkileri ile eşi benzeri görülmemiş bir yetki verdi. Devlet Başkanı'nın tüm ihtişamı da Sayın Erdoğan'da. O da, tüm yetkisini kullanmakta kararlı."

BAKANLAR KURULU TOPLANTISI

Türkiye'de anayasanın Cumhurbaşkanının kabine toplantılarına başkanlık etmesine izin verdiğini hatırlatan Financial Times muhabiri, Cumhuriyetin 92 yıllık tarihinde bunun sadece 18 kez olduğunu hatırlatarak şunları söylüyor;

"Sayın Erdoğan ise bu toplantıları daha sık yapma niyetinde. Önemli konuları bakanlarla daha iyi "koordine etmek" için 12 de danışman atıyor."

ANKARA'DA SON SÖZÜ SÖYLEYEN ERDOĞAN

Yazıda bazı milletvekillerinin özel görüşmelerinde, bazı AK Parti Genel Başkan Yardımcılarının ve Başbakan Yardımcılarının sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hesap verdiklerini söyledikleri, Erdoğan'ın hafta sonu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda üst düzey parti yetkilileriyle görüştüğü belirtiliyor. Financial Times'taki yazı şöyle noktalanıyor:

"Özellikle de ekonomi dünyasında bazı üst düzey yetkililer, Sayın Davutoğlu'nun Sayın Erdoğan'a karşı siper olarak duracağını umuyor. Özellikle de Başbakan Haziran ayındaki genel seçimleri kazanıp halktan yetki alırsa. Ancak şu ana kadar önemli konularda son sözü söyleyen Sayın Erdoğan oldu..."