Financial Times Erdoğan'ın ABD gezisini analiz etti

Financial Times Erdoğan'ın ABD gezisini analiz etti

Financial Times, başyazısında Türkiye'nin Iraklı Kürtlerle daha yakın bağlar kurmasının "çok mantıklı" olduğunu, Kürt yönetimi ile petrol ve gaz konusunda bir çerçeve anlaşmasına varmasının da "Büyük bir ekonomik strateji üzerindeki örtüyü kaldırdığını" öne sürdü.

Türkiye'nin Irak Kürt Yönetimi ile bir enerji anlaşmasına vardığı haberleri sürerken, konuyu başyazısına taşıyan Financial Times Gazetesi, Türkiye'nin Iraklı Kürtlerle daha yakın bağları kurmasını "çok mantıklı" olarak niteledi. Buna karşın gazete, "Türkiye büyük bir oyun oynuyor ama bu oyun riskleri de içeriyor" uyarısında bulundu.

İNGİLİZ GAZETESİNİN TÜRKİYE OYUNU

İngiliz gazetesi Amerika'nın Türkiye'nin Kuzey Irak politikasından rahatsız olduğunu iddia ederek, Obama'nın Erdoğan'ı uyaracağını iddia etti. Financial Times gazetesi bu haberiyle Erdoğan'ın Amerikan petrol şirketi Exxon Mobile ile yapılacak ortak çalışmalara sekte vurma çabasında.

Öyle ki Başbakan Erdoğan, ABD ziyareti öncesi havalimanında yaptığı açıklamada dikkat çekici ifadeler kullanmıştı.Erdoğan, ABD petrol şirketi Exxon Mobil ile petrol aramak için Kuzey Irak yerel yönetimiyle bir anlaşma yapıldığını ve atılan bu adımı ABD seyahatinde olgunlaştıracaklarını söylemişti. Erdoğan "Bu ortaklık Kuzey Irak yerel yönetimiyle oradaki arama çalışmalarına yönelik bir adımdır" dedi.

Erdoğan, başka ülkelerin Irak'ta petrol arama, çıkarma ve ticareti konusunda adımlar attıklarını belirterek, "Kapı komşumuz olan Irak ile karşılıklı çıkar esasına dayalı bir adım atılmasından daha doğal ne olabilir" diye konuşmuştu.

Financial Times, "Türkiye'nin Büyük Oyunu" başlığını kullandığı başyazısının spotunda "Kürtler ile daha yakın bağlar çok mantıklı" sözlerine yer verdi.

"KUZEY IRAK'I, TÜRK EKONOMİSİNİN DOĞAL UZANTISI OLARAK GÖRÜYOR"

Türkiye'nin, bölgedeki petrol ve doğalgazdan pay almak amacıyla bir çerçeve anlaşmasını yaparak "Bir zamanlar ayrılıkçı olan PKK'ya yakınlaşmasına eşleşen büyük bir ekonomik strateji üzerindeki örtüyü kaldırdığını" belirten gazete, "Türk liderleri, Kuzey Irak'ı Türkiye'nin ekonomisinin doğal uzantısı olarak gördüklerini açıkça ifade ettiler" diye yazdı.

Başbakan Erdoğan ve partisinin üç seçim kazanmasına yardımcı olan "dönüşüm" ve bölgedeki siyasi çalkantıların Ankara'yı Kürt vatandaşları ile olan "ihtilaf"ı çözmeye yönelttiği yorumunun yapıldığı başyazısında şu değerlendirmeyi de yaptı:

"KÜRTLERLE BARIŞ, TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ SİYASİ NÜFUZUNU GÜÇLENDİRİR"

"Barış temettüsü, büyük olabilir. Kürtler ile barışma, Beşar Esad düştüğünde Suriyeli Kürtler dahil, Türkiye'nin sınırları ötesindeki Kürt bölgelerindeki siyasi nüfuzunu ve ekonomik etkinliğini güçlendirebilir. Her şeyden önce Ankara, fiili ekonomik ve siyasi bağımsızlığa yakınlaşan bir Iraklı Kürdistan ile bağlarını sağlamlaştırıyor ve eylemleriyle o süreci hızlandırabiliyor."

"OBAMA, IRAK'IN PARÇALANMASI RİSKİ KONUSUNDA ERDOĞAN'I UYARACAK"

İngiliz gazetesi, bunun bedelinin ise Bağdat'ı uzaklaştırmak olduğunu vurguladığı başyazısında ABD Başkanı Barak Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Kürt Bölgesel hükümeti ile birlikte çalışmanın Irak'ın parçalanması riskini artıracağı ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi İran'ın kucağına daha fazla iteceği uyarısını yapacağını öne sürdü.

"Ankara için Iraklı Kürtler ile daha yakın bağları kurmak çok mantıklı" diyen gazete, Türkiye'nin büyük cari işlemler açığının enerji ithalatına eşit olduğunu, Kuzey Irak'taki petrol ve gazdan daha fazla pay sağlayarak hem fiyat hem de güvenlik açısından kazanımlarının olacağını savunduktan sonra başyazısına şu uyarı ile nokta koydu:

"Türkiye, büyük bir oyun oynuyor. Ancak ABD'nin ikinci Irak işgalinden beri Osmanlı sonrası düzeninin çözülmekte olduğu bir bölgede bu oyun, riskleri de içeriyor."