Financial Times seçim analizinde laik Türkleri yazdı

ö

Financial Times gazetesinde bugün Daniel Dombey imzasıyla çıkan haberde, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Meclis'e girebilmek ve başkanlık sisteminin önüne geçebilmek için "ya hep ya hiç" niteliğinde bir savaş yürüttüğü yazıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı merkeze alan ve 'solcu lider' olarak tanımlayan haberde, Demirtaş için potansiyel sempatizan olan iki grubun yüzde 10 seçim barajı konusunda hayati önemde olduğu yazıyor:

"LAİK TÜRKLER VE DİNDAR KÜRTLER"

Erdoğan'ın parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçiş planına karşı olduğunu vurgulayarak sempatisini kazanmaya çalıştığı 'laik Türkler' ve 'AK Parti'yi destekleme geleneği olan dindar Kürtler'

"HDP'YE HALEN GÜVEN DUYMUYORLAR"

'Laik Türklerin' HDP'ye sempati ile baksa da halen güven duymadıklarını yazan gazete, Öcalan faktörünün ve hükümetle yürütülen müzakerelerde başkanlık sisteminin Kürtlere geniş özerklik tanınması koşuluyla kabul edileceğine dair inancın önemli rol oynadığını yazıyor.

Gazete, Pazar günü yapılacak genel seçimlerde karşılaşılacak sonucu, "laik" seçmenin kimi daha çok istemediğinin belirleyeceğini söylüyor: "Öcalan mı? Erdoğan mı?"