Financial Times'ın analizi: HDP'ye verin Erdoğan bitsin
ensonhaber.com

Türkiye'deki seçimlerin hemen hepsinde AK Parti karşısında CHP'ye destek çağrıları yapan İngliz basını Kılıçdaroğlu'ndan umudu kesti, yönünü Demirtaş'a çevirdi.

AÇIK AÇIK "OYLAR HDP'YE" ÇAĞRISI YAPTILAR

Financial Times'te yer alan analizde açık açık "HDP'nin başarısı, Erdoğan'ın aurasını bitirebilir" diyerek Erdoğan muhaliflerinin HDP'de birleşmesi gerektiğini duyurdu.

İşte o yazıdan bölümler:

"Haziran’da Türk siyasetinin güçsüzlerinin – Kürtler, solcular ve insan hakları aktivistlerinin kurduğu toy ittifak, kritik önemdeki parlamento seçimlerinde oyların yüzde 13’ünü alarak Türk siyasi elitini şaşırttı."

"İSLAMCILAR KÜRT AKTİVİSTLERİ BOMBALIYOR"

"Bu Pazar günü de aynısını yapmayı umuyorlar. Ama bu kez daha rahatsız edici bir ortamda; devletle Kürt militanlar arasındaki çatışmaların yeniden başladığı, İslamcıların Kürt aktivistlere bombalı saldırılar düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kutuplaştırıcı bir söylem kullandığı bir dönemde."

HDP BARAJI AŞARSA ERDOĞAN DARBE ALACAK

"Eğer HDP, Meclis’te temsil edilebilmek için yüzde 10 barajını aşarsa, Erdoğan’ın liderliğine kalıcı bir darbe vuracak, muhtemelen partisini salt çoğunluktan edecek ve kesinlikle 2003’ten itibaren üç dönemlik başbakanlığı sırasında kendisini kuşatan yenilmezlik aurasını ortadan kaldıracak."

Erdoğan seçimlerde yarışmıyor. Ancak anayasal olarak törensel bir makam olan cumhurbaşkanlığının yürütme gücüne sahip olabilmesi için partisinin salt çoğunluğu elde etmesini hedefliyor. Bu hedefi ve daha önce ifade özgürlüğü ve dini özgürlüklere yönelik saldırıları farklı grupları HDP’nin etrafında birleştirdi. Michigan Üniversitesi’den Hisyar Özsoy, ‘Seçmenler HDP’yi, Erdoğan’ın ve Türk tarzı cumhurbaşkanlığını durdurabilecek aktör olarak görüyor’ diyor.