Fındık kabuğundan mangal kömürü üretiliyor
AA

Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynaklarında birinci sırada yer alan fındığın kabuğundan mangal kömürü elde ediliyor.

Sobalı evlerde kömür ve odun yakıp ısınmada kullanılan, fırınlarda yakılarak ekmek pişirilen fındık kabuğu, ateşte saatlerce yapılan işlemlerden sonra mangal kömürü olarak ekonomiye kazandırılıyor.

ÜRÜNÜN GERİ DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANIYOR

Ünyeli işletmeci Yunus Zor, fındık kabuğundan elde ettikleri mangal kömürüyle hem doğayı koruduklarını hem de atıl olan bu ürünün geri dönüşümünü sağlandıklarını söyledi.

Fındık kabuğundan mangal kömürü üretiliyor

İçi gıda sektöründe kullanılan fındığın kabuğunun da bu şekilde değerlendirildiğini belirten Zor, şöyle konuştu: "Fındığın her aşamasını değerlendirmiş oluyoruz. Bugün fındık fabrikalarında kabuk atıl ürün olarak görünüyor. Birçok yerde doğal gaz var. Bu da demektir ki sobalar kalkacak, fındık kabuğu ihtiyacı biraz daha azalacak. Fındık kabuğu da atıl olarak elde kalacak gibi görünüyor. Bir şekilde otomasyon sisteminde de geçersek fındık kabuğunu tamamen kendi bünyemizde işleyerek mangal kömürüne çevirebileceğiz."

Fındık kabuğundan mangal kömürü üretiliyor

SULU FİLTRE SİSTEMİ İLE DUMAN SORUNUNU ÇÖZÜYORLAR

Zor, fındık kabuğundan yapılan mangal kömürünün yüksek kalorisi nedeniyle tercih edildiğini anlatarak, “Normal preslenmiş kömür 2, 3 veya 4 saat kullanılabiliyorsa, fındık kabuğundan elde edilen mangal kömürü 7-8 saat kullanılabiliyor. Fındık kabuğundan mangal kömürü Karadeniz Bölgesi’nde geçim kaynağı olacak, aynı zamanda fındığın da değerlenmesini sağlayacak” dedi.

Fındık kabuğundan mangal kömürü üretiliyor

İşlem gören fındık kabuğunun kömür haline geldikten sonra yüzde 30’unun kaldığını belirten Zor, fındık kabuğunun içinde metan gazı, katran ve zift olduğunu, çok kötü bir duman çıkardığını, bu duman sorununu aşmak için sulu filtre sistemi oluşturduklarını ve dumanı yüzde 90’ın üzerinde yok etmeyi başardıklarını söyledi.

3 TON MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİYORLAR

Zor, 6 kişilik bir ekiple günde ortama 3 ton mangal kömürü elde ettiklerini şöyle anlattı: "Biz yeni kurulan bir firma olduğumuz için şu an tamamen beden gücü ile çalışıyoruz. İşletmemizin yakın vadeli planları içinde tamamen otomasyon sistemine geçmek var. Otomasyon sistemine geçtikten sonra günlük kömür kapasitemiz 7 tonun altına düşmeyecek. Bu da demek oluyor ki birçok fabrikanın ihtiyacını karşılayacak, daha çok fındık kabuğunun geri dönüşümünü sağlamış olacağız."

Fındık kabuğundan mangal kömürü üretiliyor

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)