Fitch'ten Türkiye uyarısı: Siyasi risk hala yüksek

e

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında ilk değerlendirme geldi. Kuruluş, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen Türkiye'de siyasi riskin hâlâ yüksek olduğunu belirtti. Fitch Ratings, Recep Tayyip Erdoğan'ın pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanmasının, Türkiye'nin kredi notu profiline yönelik politik riskleri ıslah etmek konusunda çok az şey yaptığını bildirdi. Cumhurbaşkanı seçiminin 2. tura kalmamasının olumlu bir sonuç olduğunu ifade eden Fitch, bununla birlikte politik risklerin, sermaye girişlerini cesaretsizleştirme ve politika öngörülebilirliğini azaltma gibi potansiyel etkilerle, Türkiye'nin kredi notu üzerinde ağırlık yaratabileceğini vurguladı.

POLİTİK GERİLİM SÜRMEYE DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türkiye'de seçim maratonunun tamamlanmadığını hatırlatan Fitch, Haziran 2015'de parlamento seçimlerinin yapılacağına işaret etti. Fitch, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak yetkilerini genişletme arayışının bu süreçte politik gerilimin büyük olasılıkla yüksek seyretmeye devam edeceğini belirtti.

POLİTİK VE SOSYAL HUZURSUZLUK AZALMADI

Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarının ardından güçlü bir sonuç ile Cumhurbaşkanı olarak göreve devam edecek olmasına rağmen politik ve sosyal huzursuzluğun azalmış olmadığına dikkat çeken Fitch, geçtiğimiz yıl yaşanan Gezi Parkı protestoları ve yolsuzluk skandalının politik ve sosyal şokların Türkiye'nin kredibilitesine yönelik algılamaların nasıl zarar görebileceğini ortaya koyduğunu vurguladı.

RİSKLER DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin son önemde dış şoklara karşı kayda değer derecede dirençli olduğunu, bankalar ve şirketlerin yüksek borç çevirme oranı yakalamaya devam ettiklerini ifade eden Fitch, ancak politik riskin bir kredi zayıflığı olmaya devam ettiğini ve hükümetin etkiliği, politika öngörülebilirliği olumsuz etkilendiği takdirde negatif bir not hareketinin gündeme gelebileceği uyarısında bulundu.

KREDİBİLİTE ZAYIFLADI

Fitch, para politikası çerçevesindeki hatalar, eksiklikler nedeniyle Türkiye'nin politika tutarlılığı ve kredibilitesinin benzer nota sahip ülkelerden zayıf olduğunu, Erdoğan'ın TCMB üzerindeki faiz indirim baskısını devam ettirmesinin TCMB'nin Ocak ayındaki keskin faiz artırımı sonrası elde ettiği kredibiliteye zarar verebileceğini vurguladı. Fitch, artırılan faizlerin hızla geri çekilmesi halinde, Türkiye'nin yatırımcıların gelişmekte olan piyasalara yönelik güveninde ani değişimlere daha kırılgan hale geleceğini de ifade etti.

DOLAR 2.16'YE YAKLAŞTI

Fitch'in yaptığı açıklama sonrasında güne 2.14 seviyelerinden başlayan dolar kuru 2.16 seviyesine yaklaştı.

Borsa ise sert bir düşüş gerçekleştirdi. Güne 80 binin üzerinde başlayan endeks, 78.208 puana kadar geriledi.