Florance Nightingale kimdir

Florance Nightingale kimdir

Florance Nightingale, “Lambalı Kadın” olarak bilinen, modern anlamda hemşirelik mesleğinin kurucusu olan, dünyada ilk ve en ünlü İngiliz hemşiredir. Florance Nightingale, 1820 yılında Floransa'da doğmuş olup, 1910 yılında yine aynı şehirde vefat etmiştir.

LAMBALI KADIN

Florance Nightingale, 1854 yılında, İstanbul – Üsküdar'da, Kırım Savaşı'nda yaralanıp, Selimiye Kışlası'na getirilen ve tedavi altına alınan İngiliz askerlerinin bakımını üstlenmiştir. Ancak, öylesine yoğun ve yakın bir ilgi ve bakım göstermiştir ki, yaralı ve yardıma muhtaç bu askerlerin gece ve gündüz ayrımı gözetmeksizin sürekli yanlarında bulunmuştur. Geceleri elinde gaz lambası ile bakımını aksatmadan devam ettiren, bu şefkat abidesi kadına askerler “Lambalı Kadın (Lady with the Lamp)” demişlerdir.

TÜRKİYE'DEKİ İLK HEŞİRELİK OKULU

Florance Nightingale savaş bittikten sonra Londra'da ilk hemşirelik okulunu açmıştır. 1907′de liyakat nişanı almış, 1910′da da bu dünyadan ayrılmıştır. Türkiye'de 1961 yılında açılan hemşirelik okuluna Florance Nightingale adı verilmiştir.

AİLESİ KARŞIYDI

Hemşirelik, özveri dozajının en yüksek olduğu mesleklerden biridir. Zor bir meslektir, ancak insanoğlunun en fazla yararına olan mesleklerden biri olan bu meslek Florance Nightingale'in açtığı yolda büyük bir kararlılıkla devam ettirilmektedir. Florace Nightingale, küçük yaşlardan beri hastabakıcılığa ilgisi olduğunu belli etmiş ancak, ailesi tarafından hiç destek görmemiştir. Özellikle annesi hastalar ve hastalıklarla geçecek bir çalışma hayatının iyi bir meslek tercihi olmadığı, pis bir meslek olduğu, bu mesleği icra etmesini de kesinlikle istemediğini söyleyerek, küçük Florance'ı bu arzusunda destekleyici olmamıştır. En yakını annesinden gördüğü bu dirence üzülen; hastabakıcılığın küçümsenen, pis bir iş olduğuna inanılan, istenmeyen bir meslek olmasını kabullenemeyen Florance, bu mesleği itibarlı bir meslek olarak kabul ettirmeye küçük yaşlarda karar vermiştir.

HEMŞİRELER GÜNÜ

Florance Nightingale'in doğduğu gün 12 Mayıs'tır. Hemşirelik mesleğinin kurucusu, savunucusu bu özel ve güzel insanın doğduğu gün olan 12 Mayıs, tüm dünyada Hemşireler Günü olarak kutlanır.