Foxconn, düşük iPhone satışları yüzünden 50 bin kişiyi işten çıkardı
ensonhaber.com

Apple tedarikçisi Foxconn, Ekim 2018'de gerçekleşen ilk kesintilerle birlikte Çin'in Zhengzhou kentindeki iPhone fabrikasında, yaklaşık 50 bin taşeron işçisini işten çıkardı. Foxconn'un planlarından haberi olan bir kaynağın yaptığı açıklamaya göre; işçi sayısının önemli olmadığı, önemli olan şeyin bu işten çıkarmaların çok erken gerçekleştiğiydi.

Foxconn her yıl ağustos ayından ocak ayına kadar işçi sözleşmelerini yeniliyor. Bu yıl ise iPhone satışlarında meydana gelen azalmadan dolayı şirket, iş gücünü azaltarak 50 bin kişiyi 3 ay daha erken işten çıkarmak zorunda kaldı.

foxconn

APPLE TEDARİKÇİLERİ ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Yeni çıkan bir rapora göre, Apple'ın yaşadığı bu sıkıntı, diğer tedarikçileri de olumsuz etkiliyor. Örneğin Pegatron şirketi, geçtiğimiz kasım ayında işçi sözleşmelerini iptal ederek, bu durumun iPhone'lardaki talep yetersizliği nedeniyle geçmişte olduğundan daha erken gerçekleştiğini ifade etti. Apple'ın tedarik zincirindeki daha küçük şirketlerin bile iş gücünü azaltma kararı aldıkları belirtiliyor.

apple

FOXCONN KÜÇÜLMEYE GİDİYOR

Apple'ın tedarikçisi Foxconn, işçileri işten çıkardıktan sonra yeni bir yapılanmaya giderek, Dell ve Acer bilgisayarları üreten bölümle iPad ve MacBook'ları üreten bölümleri, aynı çatı altında birleştirmeye hazırlanıyor. Bu durum, sene sonuna kadar toplam 100 bin işçinin işten çıkarılacağı anlamına geliyor. Şirket, böylelikle sene sonunda 2.96 milyar dolar tasarruf etmeyi planlıyor.

iphone

TIM COOK UYARMIŞTI

Apple, geçtiğimiz ayda tedarikçilerine yaptığı uyarıda, üretimi düşürmeleri gerektiğini bildirmişti. Ocak ayının başında ise CEO Tim Cook, tedarikçilere mektup göndererek düşük satışlar konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etmişti. Apple'ın bu sorunlarla nasıl başa çıkacağı bilinmezken, böyle devam ederse Apple'ın başı önümüzdeki süreçte bir hayli ağrıyabilir.