Fransa Akdeniz'de etkin olmak istiyor
AA

Başkent Lefkoşa'da Filoxenia Konferans Merkezi’nde düzenlenen zirveye, ev sahibi olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da katıldı.

AB'NİN DURUMUNU GÖRÜŞTÜLER

Zirvenin ardından yayınlanan ortak deklarasyonda, AB'nin finansal istikrarı ve ekonomik şoklara karşı direncini güçlendirmek amacıyla, tam teşekküllü Avrupa Mevduat Sigortası Planı kurulması için bir yol haritası üzerinde çalışıldığı, AB ülkeleri arasında Bankacılık Birliği ve Sermaye Piyasaları Birliği'nin en yakın zamanda tamamlanacağı konusunda anlaşıldığı bildirildi.

Fransa Akdeniz'de etkin olmak istiyor

"TÜRKİYE İLE AÇIK DİYALOG"

Türkiye ile AB ilişkilerinin öneminin teyid edildiği deklarasyonda, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye ile açık bir diyaloğun devamı, göç, terörle mücadele, ekonomi ve ticaret gibi temel alanlarda iş birliğinin sürdürülmesi gerekiyor. Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşma çabalarını takdir ediyoruz. Kıbrıs sorununda ilgili BM kararları ile AB müktesebatı, değerleri ve ilkeleri doğrultusunda kapsamlı, uygulanabilir bir çözüme yol açacak müzakerelerin yeniden başlaması için devam eden çabalara kararlı desteğimizi yineliyoruz.

"AB - TÜRKİYE GERİ KABUL ANLAŞMASI TAM UYGULANMALI"

AB'ye göç akışlarının yönetimi, Birliğimizin karşılaştığı en ciddi zorluklardan biri olmaya devam ediyor. AB'nin dış sınırlarının daha etkili kontrolü, uzun vadeli çözümler gerektiriyor. AB-Türkiye geri kabul anlaşmasının tam ve etkili bir şekilde uygulanması için tüm AB üye ülkeleri ile iş birliği esastır. Akdeniz'de hayatlarının korunması için kalıcı çözümlerle ele alınmalıdır."

Fransa Akdeniz'de etkin olmak istiyor

FRANSA RUMLARLA ANLAŞMAK İSTİYOR

Öte yandan Orta Doğu ve Akdeniz'de etkinliğini yeniden artırma çabasında olan Fransa, Rum lider Anastasiadis ile enerji iş birliği görüştü.

Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini sürdüren Rumlara, Fransa rehber olmak istiyor.

Önümüzdeki aylarda GKRY'nin, hava sahasını Fransa'ya açması bekleniyor.

TOPLANTI YAPTILAR

Kıbrıs Haber Ajansı’nın (KHA) geçtiği ilgili habere göre, enerji konuları, güvenlik alanında iş birliği, diğer ikili konular ve ayrıca Kıbrıs sorunu, Lefkoşa’da dün öğleden sonra iki lider arasında yapılacak toplantıda görüşüldü.

Fransa Akdeniz'de etkin olmak istiyor


Günün önemli gelişmeleri VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)