Fransa Doğu Akdeniz'e yerleşiyor
ensonhaber.com

Fransa, Doğu Akdeniz'de var olabilmek için Rumlarla, yeni bir anlaşma imzaladı.

Fransız hükümeti yeni bir yasa tasarısı hazırlayarak, Kıbrıs'taki varlığını güncellemek üzere harekete geçti.

Yürürlükteki anlaşma; daha çok Rum silahlı kuvvetlerinin, Fransızlar tarafından eğitim ve donanımına odaklıydı. Anlaşmanın güncellenmiş hali, iki temel yenilik getiriyor.

SALDIRI OLURSA FRANSIZ ASKERLERİ DEVREYE GİRECEK

Birincisi; enerji güvenliği, deniz emniyeti, erken uyarı, kriz anında Fransız uyrukluların Yakın Doğu ülkelerinden tahliyesi, kriz yönetimi, terör, korsanlık ve dışarıdan saldırıya karşılık verme ve doğal afetler konularında yardımlaşma ve enformasyon alışverişini öngörmekte. İkinci olarak da silahlı kuvvetlere (özellikle de Fransız silahlı kuvvetlerine) “kolaylık sağlanması” ve “lojistik desteğin geliştirilmesi” üzerine kurulu.

Fransa Doğu Akdeniz'e yerleşiyor

Alman DW'nin haberine göre; Yakın Doğu, Fransa için öncelikli bir yere sahip. Bölgedeki sorunların çözümünde söz sahibi olmak, Fransız dış politikasının temel eksenlerinden birini oluşturuyor.

RUMLARIN HESABI TÜRKLERDEN KORUNMAK

Rumlar yeni savunma iş birliği anlaşmasıyla, donanmasına da bölgede güvenli bir liman istiyor. Rumlar, Fransa’nın adadaki askeri varlığını, olası “Türk saldırısına” karşı caydırıcı unsur ve Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmaları yürüten Fransız petrol devi TOTAL için ek güvence olarak görmekte.

Fransa Doğu Akdeniz'e yerleşiyor