Fransa'da mültecileri haberleştiren TV kanalına ırkçı saldırı
AA

France 3'ün Toulouse ve çevresine yayın yapan kanalı France 3 Midi-Pyrenees'te, Calais kampından tahliye edilen 29 mültecinin Toulouse'ye otobüslerle getirilişini ve mülteci merkezine yerleştirilişini haberleştirildi.

Fransa'da mültecileri haberleştiren TV kanalına ırkçı saldırı

"ŞEHRİMİZİ KİRLETECEKLER"

Kanalın sosyal medya hesabında haber ve görüntünün yayınlanması sonrası bazı internet kullanıcıları, "Bizden değiller", "Defolup gitsinler", "Hiçbirini istemiyoruz", "Şehrimizi kirletecekler" gibi nefret söylemleri kullandı.

BU İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLAMAZ

France 3 Midi-Pyrenees kanalının yöneticilerince yapılan yazılı açıklamada, ırkçı nefreti körükleyen ve gerçekleri çarpıtan yorumların, ifade özgürlüğü olamayacağı ve buna tepkisiz kalınamayacağı vurgulandı.

Fransa'da mültecileri haberleştiren TV kanalına ırkçı saldırı

270 SAHİPSİZ İNSANIN GELMESİ İSTİLA OLAMAZ

Göçmenlerin yaşam şartlarına değinilen açıklamada, "Videonun yayınlanmasından hemen sonra nefret ve kin dolu yorumlarla saldırılar başladı. Yorumlarda bölgemizin istila edildiğinden bahsediliyor, 5,7 milyon nüfuslu bir bölgeye 270 sahipsiz insanın gelmesi istila olamaz." ifadesi kullanıldı.

Fransa'da mültecileri haberleştiren TV kanalına ırkçı saldırı

Toulouse ve civarının içinde bulunduğu bölgenin Fransa'da en çok göç almış yerlerden biri olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Sizin saldırgan ve terörist olarak suçladığınız insanlar arasından yarın çocuğunuzun hayatını kurtaracak doktorlar, evinizi inşa edecek işçiler çıkacak, tıpkı bu bölgeye daha önce gelen binlerce İspanyol, İtalyan veya daha uzaktan gelen göçmenlerden çıktığı gibi..." değerlendirilmesinde bulunuldu.

"UTANIYORUM"

Gazeteci Marie Martin de okuduklarından ve 60 milyon nüfuslu Fransa'da 4 bin 500 kişinin sorun olarak görülmesinden utandığını vurgulayarak, "Kimse Fransa'nın kuzeyinde çamur içinde bir çadırda yaşamak için ülkesini terk etmez, bu kişilerin ülkelerine geri gitmelerini istemek, kısaca ölmelerini istemektir." ifadelerine yer verdi.

Fransa'da mültecileri haberleştiren TV kanalına ırkçı saldırı

Fransız hükümeti, ülkenin kuzeyinde bulunan Calais sığınmacı kampının tahliye edilerek, buradaki on bine yakın göçmenin ülke geneline dağıtılmasına karar vermiş, şehirlerde oluşturulan göçmen merkezlerinden bazıları, faaliyete geçmeden yakılmış veya saldırıya uğramıştı. Fransa, AB'nin baskıları sonucu 13 bin sığınmacıyı ülke genelinde küçük gruplar halinde paylaştırmayı kabul etmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)