Fransız ekonomisine Sarı Yelek darbesi
ensonhaber.com

Fransa'da iki haftayı aşkın süredir devam eden akaryakıt zammı protestoları turizm sektöründeki bazı Fransız şirketlerin hisselerinde kayıplara yol açtı.

Eylemcilerin otoyolları trafiğe kapatması nedeniyle, ürün tedarik edemeyen çok sayıda akaryakıt istasyonu da hizmet dışı kaldı.

BORSADA BÜYÜK DÜŞÜŞ

On binlerce "Sarı Yelekli" eylemcinin, başta başkent Paris'te olmak üzere ülke genelinde sokaklara çıkıp polisle çatışmasının yarattığı şiddet ortamı, borsada haftanın ilk işlem gününde etkisini gösterdi.

Fransız ekonomisine Sarı Yelek darbesi

Fransız otel zinciri Accor (ACCP.PA), hava yolu şirketi Air France (AIRF.PA) ile süpermarket zinciri Carrefour ve kara yolları işletmecisi Vinci'nin hisseleri yüzde 0.9 ile 2 arasında değişen oranlarda geriledi.

Paris'te lüks mağazalar yağmalandı ViDEO

YATIRIMCILAR ENDİŞELİ

Piyasa uzmanları özellikle Paris'te polis ve göstericiler arasında meydana gelen çatışmalardan yansıyan şiddet görüntülerinin, yatırımcıları endişelendirmiş olabileceğini hatırlattı.

AKARYAKIT ULAŞTIRILAMAYAN İSTASYONLAR

Fransız enerji devi Total, ülke genelindeki 2 bin 200 istasyonundan 75'inin, akaryakıt ürünü ulaştırılamadığı için atıl durumda olduğunu duyurdu.

Fransız ekonomisine Sarı Yelek darbesi

Paris'te eylemciler yağmalara devam ediyor ViDEO

OTEL REZERVASYONLARI YÜZDE 20 DÜŞTÜ

Protestolar nedeniyle nakliye ve lojistik şirketlerinin zararı yüzde 20'nin üzerinde. Otel rezervasyonlarında yüzde 20 civarında düşüş var. Dünyanın cazibe merkezi Paris'e turistler gitmekten çekinir hale geldi.

RESTORANLARIN CİRO KAYBI YÜZDE 50'YE DAYANDI

Protestolardan en çok etkilenen restoranlar oldu. İnsanlar Paris'in göbeğinde, restoranlara gidip yemek yiyemez oldu. Restoranların ciro kaybının yüzde 50'nin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Fransız ekonomisine Sarı Yelek darbesi

PARİS'TE BÜYÜK FATURA

Fransa'nın başkenti Paris'teakaryakıt vergilerinin düşürülmesi ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi için "Sarı Yelekliler" tarafından cumartesi düzenlenen eylemlerin yol açtığı hasarın 3 ila 4 milyon euro olduğu belirtildi.

Fransız basınında çıkan haberlere göre, 1 Aralık Cumartesi, Paris'in sembollerinden Champs-Elysees Caddesi ve çevresinde düzenlenen gösteriler, çevrede 3 ila 4 milyon euroluk hasara neden oldu.

Haberlerde, bu miktarın, 24 Kasım'daki gösteriyle kıyaslandığında 3-4 kat daha fazla olduğu ve ateşe verilen araçların maliyetinin henüz hesaplanmadığı kaydedildi.

Champs-Elysees'de 24 Kasım'da düzenlenen eylemlerde esnafın toplam kaybının 8 milyon euro olduğu ifade edildi.