Fransızların yüzde 35'i ırkçı

Fransızların yüzde 35'i ırkçı

Ulusal İnsan Hakları Danışma Komisyonu tarafından yayınlanan rapora göre, ülkede ırkçı eğilimler taşıdığını itiraf edenlerin oranı son bir yıl içinde yüzde 6 artış gösterdi.

''IRKÇILIK YAYILIYOR'' UYARISI

Komisyon Başkanı Christine LazeIges, rapor dolayısıyla basına yaptığı açıklamada, ''Irkçı saldırıların ülke genelinde azalmasına rağmen, ırkçı eğilimlerin daha sinsi tezahür ettiği ve sadece toplumdaki aşırı uçlar değil diğer kesimler arasında da yaygınlaştığı'' uyarısında bulundu.

ROMANLAR, ARAPLAR VE MÜSLÜMANLAR 'GÜNAH KEÇİSİ' OLARAK GÖRÜLÜYOR

Lazelges, hükümetin politikaları yüzünden özellikle başta Romanların daha sonra Arap ve Müslümanların "günah keçisi" olarak görülmesinden duyulan endişeyi dile getirdi. Yayınlanan raporda özellikle Roman ve Müslümanlara yönelik ırkçı söylemlerin "sıradan" görülmesinden duyulan endişe dile getirildi.

YÜZDE 80'İ BAŞÖRTÜSÜNE KARŞI

Fransızların yüzde 63'ünün göçmenlerin topluma uyumu konusunda sorun yaşadığını düşüncesinde olduğunu ortaya koyan araştırmada, Fransızların yüzde 80'i, "başörtüsünün toplumda yaşam için sorun teşkil ettiği" görüşünü taşıyor. Fransızların yüzde 85'i, ''Romanların çocukları suiistimal ettiği'' düşüncesinde. Yine Romanların sadece hırsızlık yaparak geçindiğini düşünen Fransızların oranı ise yüzde 78.