FT: İran'a yaptırımlar ağırlaşacak
ensonhaber.com

İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketi, geçtiğimiz yıl devreye girmişti.

Bu paket, İran'ı oldukça zor durumda bıraktı. İran, petrol ve doğalgaza sahip olması sayesinde ayakta durabildi. Borsadan petrol satışı gerçekleştiren İran, ABD yaptırımlarına ürettiği füzelerle cevap verdi.

FT: İran'a yaptırımlar ağırlaşacak

TÜRKİYE AÇISINDAN OLUMSUZ GELİŞME

Ancak ABD yeni yaptırımlara hazırlanıyor. Bu yaptırımlar, Türkiye'nin çıkarlarını da olumsuz etkileyecek cinsten. Türkiye, İran'dan petrol ve doğalgaz alımı gerçekleştiriyordu. ABD'nin istediği olursa Türkiye, çevre ülkelerden daha pahalı bir şekilde ithalat yapmak zorunda kalacak.

Ayrıca Türkiye ile İran'ın ticaret hacmi 10 milyar dolar civarında.

İNGİLİZ GAZETE YAZDI

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi; ABD'nin, Türkiye dahil 8 ülkeyi, İran yaptırımlarından muaf tutmaya son vermeyi planladığını yazdı. Gazete Türkiye'nin, İran'la petrol anlaşmalarını iptal etmesi yolunda baskı altında kalacak ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti.

Financial Times'a konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili de Mike Pompeo'nun, bugün konuyla ilgili bir açıklama yapacağını doğruladı.