Gannuşi: Erdoğan'ı örnek alıyoruz

Gannuşi: Erdoğan'ı örnek alıyoruz

Yasemin Devrimi'yle Tunus'ta iktidar olan Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, "Devrimde Türkiye'nin desteğini hissettik. Başbakan Erdoğan müthiş bir lider, Araplar O'nu örnek alıyor"dedi.

Memleketinden ayrı, 19 yıl sürgünde kaldıktan sonra ülkesine geri dönen ve Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta yapılan ilk serbest seçimlerde iktidara gelen An-Nahda Hareketi Partisi Genel Başkanı Raşid El Gannuşi STAR'a konuştu. Gannuşi Tunus'ta özgürlüğü sağladıklarını, sıradaki sorunun işsizlik olduğunu kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müthiş bir lider olduğunu söyleyen Gannuşi 'Tunuslular olarak Türk halkının, devlet ve rejiminin desteğini hissettik. Bizim kadar devrimi yaşayan diğer ülkeler de hissetti. Araplar, Türk rejimini ve liderini gördü. Nasıl başardığını gördü. Onu örnek aldı. Tunus'ta biz bu başarının yollarını arıyoruz' dedi

Ekonomik revizyona girdik

BM Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmak için İstanbul'a gelen Gannuşi ile Tunus'u, Arap Baharını ve devrimin başarısını konuştuk. Gannuşi, Tunus'ta 14 Ocak'ta yapılan seçimlerden sonra iktidara geldiklerini ifade ederek, 'Dürüst bir seçim gerçekleştirdik. Tarihimizde ilk defa bir araya geldik. Ancak Tunus'ta devrim devam ediyor. Başarmak için çabalıyoruz. Devrimin ilk amacı özgürlüktü. Bu gerçekleşti. Şimdi ise ülkeyi büyütüp geliştirmek istiyoruz' dedi. Gannuşi şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

"Tunus'ta işsizlik oranı çok fazla . Bizim hükümetimiz eski rejim tarafından korunan az gelişmişliği yıkmaya çalışıyor. Devrimin ikinci amacını gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Her vatandaşın işini garantilemek istiyoruz. Her kesimden insanın projeleri mecliste kabul edildi. Tunus bir anlamda ekonomik revizyona giriyor. Tunus'tan sonra birçok ülke devrim için yola koyuldu ancak her ülkenin koşulları çok farklı. İnsanlar diktatörlükten kurtulmak ve bunu özgürlükle değişmek istiyor. Gerçek demokrasi ve adil seçim ve özgür medya istiyor. Bu devrimin zorlukları olacaktır. Mısır'da bir meclis seçildi. Libya aynı zamanda seçimler olacak. Umarım hukuka uygun adil bir seçim olur."

"Tunus'taki devrimin başarısı eşit vatandaş fikrine dayanıyor. İnsanlar kendi özgürlüğü için nasıl savaşır, birlik içinde olur, özgürlük herkes içindir. Biz bu fikirle hareket ettik ve bu yüzden başarılı olduk. Hiçbir istisna olmadan demokrasi bütün hatlarıyla uygulanırsa, vatandaşlık fikrine bağlı kalarak hareket edilirse devrim başarılı olur. Bütün vatandaşların eşit olduğu görüşünde hem fikiriz."

Türkiye'nin desteğini hissettik

"Devrim süresince Türk halkının ve devletinin desteğini hissettik. Tunuslular olarak Türk insanı, devleti ve rejiminin desteğini hissettik. Bizim kadar diğer ülkeler de bu desteği hissetti. Başbakanınız Recep Tayyip Erdoğan müthiş bir lider. Araplar Türk rejimini ve liderini gördü. Nasıl başardığını gördü. Onu örnek aldı.. Tunus'ta biz bu başarının yollarını arıyoruz."

ESAD'A KARŞI KAZANAN SURİYE HALKI OLACAK

Raşid Gannuşi, Suriye'deki gelişmeleri de yorumladı: "Suriye halkı devrim yolunda zorlanıyor, rejimin şiddet uyguluyor.Halk vahşi bir hükümetle karşı karşıya. Esad Suriye halkının kökünü kazımaya karar verdi ama bu insanlar özgürlüğünü almaya kararlı. Dürüst bir seçimi baz alan Modern bir rejim getirmek istiyorlar. Herkese soruyoruz. Araplardan Türklerden ve bütün dünyadan Suriye'ye yardım etmesini istiyoruz. Ancak askeri bir müdahale istemiyoruz. Bu durumu daha da zorlaştırır."