Gaziantep Ortadoğu'nun başkenti oldu

SANAYİ

Ortadoğu'nun sanayi başkenti unvanını çoktan elde eden Gaziantep, sanayiden turizme, tarımdan eğitime kadar hemen her alanda vites büyütüyor. Türkiye'nin üçüncü büyük ili olmak isteyen şehir, gösterdiği performans ile bu hedefe çok da uzak olmadığını ispatlıyor. Sanayileşme, ihracat, istihdam ve yatırım gibi alanlarda uzun süredir açık ara fark yaratıyor. Her yıl Türkiye ortalamasının 2 kat üzerinde büyüyen il ihracatını ise son 10 yılda 8 kat artırmayı başardı. 2014'te yüzde 2.5 artışla toplam 6 milyar 641 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren şehir, bu rakamla en fazla ihracat yapan 6. il oldu. Şehir başta S. Arabistan, Libya, ABD, İtalya, Almanya, İngiltere, Rusya, İngiltere, İran ve Mısır olmak üzere toplam 192 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

AKILLI SANAYİYE GEÇİŞ

Gaziantep ekonomisinde göze çarpan bir diğer konu ise Akıllı Sanayi projesi. Gaziantep Sanayi Odası öncülüğünde gerçekleşen il sanayisi için bir yol haritası niteliği taşıyor. Gaziantep'te, 24 milyon metrekarelik 4 organize sanayi bölgesine ek olarak 11 milyon metrekarelik 5. organize sanayi bölgesi eklendi. 2016'da 30-40 bin kişiye istihdam sağlayacak yeni yatırım çalışmalarına hız verildi. Gaziantep sanayileşmenin yanı sıra fuarcılık alanında da zirveye oturdu. Yakın zaman önce açılan Ortadoğu Fuar Merkezi, Türkiye'nin en önemli sanayi metropollerinden biri haline gelen şehrin bacasız sanayide de ne kadar başarılı olduğunun göstergesi. 20'den fazla fuarın düzenlediği şehre her yıl 85 ülkeden işadamı geliyor.

PATENTLİ ÜRETİME GEÇTİLER

Gaziantep, sanayi yatırımlarını katma değer ekonomisine geçişi hızlandırma hedefiyle yapıyor. Özellikle inovasyon alanında çok önemli projelere imza atan Gaziantep, son 10 yılda hayata geçirdiği markalaşma ve Ar-Ge projeleri sayesinde patent liginin en hızlı oyuncusu oldu. Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre, Gaziantep'in 2003'te toplam 774 olan marka ve patent başvurusu yaklaşık 4 kat artarak 2014'te 3 bini ulaştı. Gaziantep marka başvurusunda da bir önceki yıla göre iki basamak birden atladı ve Türkiye genelinde 5. sıraya yükseldi. Patent başvurusunda da bir sıra öne geçerek, 11. sırada yer aldı. Bunun yanı sıra sanayileşme, ihracat, istihdam ve yatırım gibi alanlarda hızlı büyüme yakalayan şehir, Türkiye ortalamasının 2 kat üstünde büyüyerek kapatmayı hedefliyor. İhracatta da durum farklı değil.

ÜNİVERSİTE İLE ORTAK ÜRETİM

Gaziantep yenilikçi projelere hızlı adapte oluyor. Ayrıca 7 ayrı Organize Sanayi Bölgesi ve bölgelerin Mersin ve İskenderun limanlarına sadece 1 saat uzaklıkta bulunmaları da şehrin diğer güçlü enstrümanları. Gaziantep Üniversitesi de sanayi ile işbirliği modellerinde başarılı uygulamalar imza atıyor. Kurum, 2014'ü 182 yenilikçi projeyle kapattı. Üniversite bünyesinde kurulan Teknoloji Transfer Ofisi verilerine göre 5 dalda öne çıkan eserlerin birçoğu endüstriyel ürün niteliği taşıyor.

GAZİANTEP'E NEDEN YATIRIM YAPILMALI

- Şehrin üst düzey yöneticileri ortak akılda buluşabiliyor.
- Yenilikçi projelere hızlı adapte oluyorlar.
- Sanayi ve ticaret sektörlerinde gelişmiş bir altyapıya sahip ve kalifiye eleman eksikliği yok.
- Demiryolu ve havayolu taşımacılığı gelişmiş.
- Doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyor.
- Adana, Mersin ve İskenderun bölgelerine otoyol bağlantısı bulunuyor.
- Bu bağlantı yakın zamanda Irak sınırına kadar ulaşacak.
- Yerleşik köklü bir ticaret kültürü ve altyapısı bulunuyor.
- Dış ticaret yapan firmaların ihtiyaç duyduğu, bankacılık, gümrükleme, lojistik, depolama, müteahhitlik, altyapısı tamamlanmış durumda.
- Serbest Bölge, Organize Besi Bölgesi ve 6 OSB'si var.
- Mersin ve İskenderun limanlarına 1 saat uzaklıkta bulunuyor.
- Taşımaya yönelik olarak önemli miktarda TIR filolarına sahip.