Gelibolu Çıkarması'nın 400 fotoğraflık sergisi açıldı

Gelibolu Çıkarması'nın 400 fotoğraflık sergisi açıldı

Yazar ve koleksiyoner Hanri Benazus'un Çanakkale fotoğrafları arşivinden oluşan "Gelibolu Çıkarması'nın Yüzüncü Yılı Fotoğraf Sergisi" İngiltere'nin başkenti Londra'da açıldı.

Yunus Emre Kültür Merkezi'nde İngiltere Türkiye Sağlık Elemanları Birliği (ITSEB) işbirliğiyle düzenlenen serginin açılışını Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, İngiltere'nin Uluslararası Güvenlik Stratejisi'nden sorumlu Bakan Yardımcısı Andrew Murrison, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu EmirhanYorulmazlar, Türk yazar ve koleksiyoner Hanri Benazus ve ITSEB Başkanı Ali Demirbağ yaptı.

"ÇANAKKALE SAVAŞI, BİR CENTİLMENLİK SAVAŞIYDI"

Açılışta konuşan büyükelçi Çeviköz, Çanakkale Savaşı'nın, "centilmenler savaşı" olarak da bilindiğini ifade ederek, "Birkaç gün içerisinde, 18 Mart'ta Çanakkale kara savaşlarının 99. yıl dönümünü anacağız. 24 ve 25 Nisan'da da deniz savaşlarının 99. yıl dönümünü anacağız. Önümüzdeki yıl Gelibolu savaşlarının 100. yıl dönümü olacak. Bu yıl da önemli çünkü 1. Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümü anılıyor. Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişki bu savaş sonrasında gelişti. Birbirimize gösterdiğimiz karşılıklı saygıyla güçlü bir dostluk geliştirdik" diye konuştu.

Andrew Murrison ise daha önce Gelibolu'ya hiç gitmediğini, ilk defa gelecek ay ziyarette bulunacağını belirtti. Murrison, "Gelibolu'yla kişisel bir bağım var. Yaşlı amcam, dedemin Gelibolu'da orduya hizmet verdiğini bana sadece geçen yıl söyledi. Bu nedenle orasıyla ilgili bir bağım olduğunu hissediyorum. Dedem denizciymiş, o yüzden Türkiye'ye ayak basıp basmadığını bilmiyorum ancak Gelibolu'nun nasıl bir yer olduğunu görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Yazar ve 5 bin parça Atatürk fotoğrafı koleksiyoneri Hanri Benazus da sergide yer alan Çanakkale fotoğraflarının İngiliz, Fransız, Alman, Avustralya ve Yeni Zelanda arşivlerinden kendisine ulaştırıldığını ve bin 400 Çanakkale fotoğrafı olduğunu söyledi. Benazus, "Türkiye'de olsun, Türkiye dışı olsun, ben ömrümü bu tür etkinliklerle geçiriyorum. Benim bir tek önemli tarafım Atatürk'le beraber olup, hayatta kalan son kişi olmam" dedi.

Açılışın ardından büyükelçi Çeviköz, Murrison, Yorulmazlar ve Benazus sergiyi gezdi.