Gereksiz sezeryan ve anjiyoya ceza yağacak

Gereksiz sezeryan ve anjiyoya ceza yağacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2014 yılının sonunda gereksiz yere anjiyo ve sezeryan yaptığı, gereksiz yere ilaç yazdığı tespit edilen doktorlara ceza yağacağını açıkladı;

''İHTİYAÇ OLURSA HEKİMİ SORGULARIZ''

"Örneğin hekim arkadaşımız ayda 100 doğum yaptırdıysa, bu doğumların ne kadarı primer yani ilk doğum, ilk doğumlarının ne kadarı normal doğum, ne kadarı sezaryen, ne kadarı ikinci doğum, bunların ne kadarı sezaryen gibi bütün bunlarla ilgili bilimsel verileri, 2014 yılı sonunda hekim arkadaşımızla paylaşacağız. Kendi verileri ile bilimsel verilerin bir toblosunu kendisine sunacağız. Aynı şekilde hastane ile ilgili tabloyu da sunacağız. İlaç kullanımında reçete bazında da aynısını yapacağız. Mesela yazdığı 100 reçetinin kaçında antibiyotik var. 100 reçetinin yüzde 85'inde antibiyotik kullanımı varsa, bu hekim arkadaşımız ile bilimsel veri ve kendi uygulamalarının kıyaslamasını paylaşacağız. 2014 yılı sonunda şayet belirli müeyyideler almamız gerekirse, 2014 yılında bunları planlayacağız. Ama 2014 yılında bu anlamda herhangi bir hastanemize ya da hekimimize, 'Neden bu kadar çok şunu yaptın' diye bir sorgulama yapmayacağız. Bilgilendirmeyi paylaşacağız; ama sorgulama ve müeyyideye 2014 sonu itibarıyla ihtiyaç duyarsak geçmeyi düşünüyoruz. Amacımız gereksiz sezaryeni, gereksiz anjiyoyu, gereksiz ilaç kullanımını, bilinçli ve endikasyonlu noktaya taşıyabilmek."

CEZAYA YA DA ÖDÜLE 2014 YILINDA KARAR VERİLECEK

Müezzinoğlu, 2014 yılı sonunda çıkan tabloya göre hekim ve hastanelere müeyyide uygulayıp uygulamayacaklarına karar vereceklerini belirterek, olumlu çıkan tablolarda ise hekim ve hastanelere ödül sisteminin de getirilebileceğini bildirdi.