Gezi için Erdoğan'ı arayan Obama'ya Ferguson öfkesi

Gezi için Erdoğan'ı arayan Obama'ya Ferguson öfkesi

ABD’nin Ferguson bölgesinde 18 yaşındaki siyahi bir genci öldüren polisin yeniden yargılanmasına gerek görülmemesi ülkedeki siyahi isyanı alevlendirirken Başkan Barack Obama’nın siyahilerden yana tavır almaması öfkeyi ikiye katladı. Ülkedeki "adalet" gösterileri 170'in üzerinde kente sıçradı.

CNN MUHALİF AKADEMİSYENİ KONUŞTURDU

Ülkenin önde gelen muhalif akademisyenlerinden Cornel West, CNN’e yaptığı açıklamada “Obama devrinin sonu” ifadesini kullandı.

"OBAMA ÖDLEKÇE DAVRANIYOR"

Ferguson gösterilerinde "şiddete başvuranlara sempati duymuyorum” diyen Obama için West “İçi boş tarafsızlığı, ahlaki iflası ve politik ödlekliği şimdi en sıkı taraftarları ve dalkavukları tarafından bile inkar edilemiyor” ifadelerini kullandı.

ABD dışında ise Beyaz Saray’ın ve bizzat Obama’nın, başka ülkelerin demokrasilerini dizayn etmeye çalışırken kendi içindeki adaletsizliğe çözüm üretmediği yorumu yapılıyor.

GEZİ İÇİN ERDOĞAN’I ARAMIŞTI

Türkiye’deki Gezi olayları esnasında Barack Obama o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak sorunun “demokratik yollarla çözülmesi gerektiği” yönünde “telkin”de bulunmuştu. Beyaz Saray, Amerikan Dışişleri Bakanlığı ve Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi de peş peşe benzer “tavsiye”lerde bulunmuşlardı. ABD basını da siyahilerin adalet çağrılarına kulak tıkamış görünüyor.  Washington post gazetesinin, dünkü internet manşetini Brown’u öldüren polisin kaçış macerasına ayırması ise dikkat çekti.