Golda Meir kimdir

Golda Meir kimdir

Golda Meir, Rusya'da, Kiev'de dünyaya geldi. O zaman adı Goldie Maboviç'ti. 1906'da ailesiyle birlikte ABD'ye göç etti. Gençliğinde, Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasını amaçlayan Siyonist harekete katıldı. Bir süre Yahudi okullarında öğretmenlik yaptıktan sonra 1917'de Morris Myerson'la evlendi.

İLK KADIN BAŞKAN

1921'de kocasıyla birlikte İngiliz yönetimi altındaki Filistin'e göç etti ve Merhavya Kibutzn'da çalıştı. Bunu izleyen 20 yıllık süre içinde Golda Meir işçi hareketi içinde ve kadın örgütlerinde etkin bir rol oynadı. 14 Mayıs 1948'de İsrail'in bağımsızlık bildirgesini imzalayanlar arasındaydı. Aynı yıl İsrail'in SSCB Orta Elçiliğine atandı. 1949'da parlamentoya seçilerek Çalışma Bakanı oldu. 1956'da Dışişleri Bakanlığı'na getirildiği sırada adını Golda Meir olarak değiştirdi. 1967'de İsrail İşçi Partisi'nin kurulmasında önemli rol oynadı. 1969'da başbakan seçildi.

AMACI ARAP BARIŞIYDI

Asıl amacı Arap devletleriyle barışı sağlamaktı. 1973'te çıkan Arap-İsrail Savaşı barış görüşmelerini kesintiye uğrattı. 1974'te baş gösteren siyasal bunalım sırasında görevinden ayrıldıysa da, ölünceye kadar ülkesinin siyasal yaşamında etkili oldu.