Google'ın akıllı hapıyla kanser erken teşhis edilecek

google

ABD merkezli teknoloji devi Google, kalp krizi, felç ve kanser gibi ölümcül hastalıklara erken teşhis koyabilecek bir ürün üzerinde çalışıyor.

Şirketin bu tarz projelerine ev sahipliği yapan Google X research lab adına Andrew Conrad tarafında yapılan açıklamaya göre, üzerinde çalıştıkları hap sayesinde ölümcül hastalıklar önceden saptanabilecek.

AKILLI HAP TEKNOLOJİSİ

Akıllı hapın içinde demir-oksit nanopartikülleri bulunduğunu belirten araştırmacılar, manyetik olan bu partiküllerin kanserli hücrelere yapışacağını söyledi.

Uzmanlar manyetik bir çekim alanı yaratan bir cihazın hastanın bileğine takılarak demir- oksit partikülleri ile “işaretlenmiş” kanserli hücreleri kendine doğru çekeceğini açıkladı. Henüz araştırma aşamasında olan projenin hayata geçmesi halinde, hastalar bileklerinde bulunan bir sensör sayesinde sürekli gözlem altında tutulabilecek.

PİYASAYA SÜRÜLMESİ İÇİN EN AZ 5 YIL VAR

Bir gün bir çok başka hastalığın teşhisinde de kullanılacağı umulan “akıllı hap”ın piyasaya sürülmesinin en az beş yıl alacağını tahmin ettiklerini belirten araştırmacılar “Bir gün tüm tıbbi testlerin nanoteknoloji yardımı ile yapılacağını hayal ettiklerini” de söyledi.

BİREYSEL DEĞİL TIBBİ BİR ÜRÜN

Google X’in yaşam teknolojileri bölümü başkanı olarak görev yapan moleküler biyolog Dr. Andrew Conrad, “Bu tüketicilere yönelik bir ürün değil. Bu tıbbi bir ürün ve doktor ile hasta arasındaki özel ilişkinin bir parçası. Google’ın bu ilişkide herhangi bir yeri yok” dedi.