Görme engelliler için sentetik retina yapıldı
Ajanslar

Ontrava'nın haberine göre, Oxford Üniversitesi Kimya Bölümü'nden 24 yaşındaki doktora öğrencisi ve araştırmacı Vanessa Restrepo-Schild'in yaptığı yeni araştırmada, laboratuvar ortamında geliştirilen biyosentetik dokular ilk defa başarıyla kullanıldı. Bilim insanları, halk arasında gece körlüğü veya Tavuk Karası olarak bilinen "Retinitis Pigmentosa"nın ve retina dejenerasyonunun neden olduğu diğer görme bozuklukları için uzun bir süredir yapay retina üzerine çalışmalar yapıyordu.

Görme engelliler için sentetik retina yapıldı

GERÇEK RETİNANIN YERİNİ TUTACAK KADAR YUMUŞAK

Araştırmacıların bu çalışmada en çok zorlandığı nokta ise geliştirilen retinaların, katı ve sert maddelerden üretildiği için gerçek retinanın yerini tutamamasıydı. RestrepoSchild ise gerçek retinaya benzer, biyolojik bileşenlerden yapılan ilk yumuşak dokulu, sentetik retinayı geliştirdi.

Görme engelliler için sentetik retina yapıldı

DOĞAL RETİNA GİBİ ÇALIŞIYOR

Ekip, yumuşak su damlalarını kullanarak oluşturdukları retinanın işleyişini kontrol edip, oluşturdukları retinanın yansıtılan ışığı algılayıp, gri tonlama ile görüntünün oluşması için adeta piksel gibi davranarak, doğal retinaya benzer bir şekilde beyne aktardığını gözlemledi. Daha canlı doku ile bir uygulama yapılmamış olsa da, potansiyeli keşfedilen sentetik retinanın ilerleyen yıllarda kesinlikle kullanıma sunulacağı düşünülüyor.