Görme ve işitme engelliler aynı anda bilgiye ulaşacak
ensonhaber.com

Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile yaptıkları 'Sağırların, İşitme ve Görme Engellilerin Görsel-İşitsel Medya Hizmetlerine Erişiminin İyileştirilmesi Çalıştayı'nın ardından, konuyla ilgili yönetmeliğin birkaç ay içinde çıkmasını beklediklerini söyledi.

ENGELLİLERE ÖZEL HİZMET

Böylece televizyonların görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için işaret diliyle detaylı alt yazıyla hizmet vermeye başlayacağını belirtti.

Görme ve işitme engelliler aynı anda bilgiye ulaşacak

"AMAÇ HERKES AYNI ANDA BİLGİYE ULAŞSIN"

Vizyondaki filmler için de aynı çalışmayı yürüttüklerini anlatan Önalan, "Biz istiyoruz ki bir görme engelli ve işitme engelli de bilgiye herkesle birlikte aynı anda ve zamanda erişsin. Bilgiye erişim aynı zamanda olursa anlamlı olur." diye konuştu.

"2 AY İÇİNDE YÖNETMENLİK ÇIKACAK"

Önalan, "RTÜK ile güzel sonuçları olan bir çalıştay yaptık. Yaptığımız çalıştayda televizyonlara görevler düşüyor. Yönetmeliğin bir, iki ay içinde çıkmasını bekliyoruz. Yönetmelik çıkınca televizyonlar sesli betimlemeli ve işitme engelliler için işaret diliyle detaylı alt yazıyla hizmet verecekler. Birçok görme ve işitme engelli rahatça televizyon izleyebilecek. Bu çalışma bizim için çok değerli ve anlamlı olacak." dedi.

Görme ve işitme engelliler aynı anda bilgiye ulaşacak