Göz kuruluğu olanlara klima uyarısı

Göz kuruluğu olanlara klima uyarısı

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Aylin Kılıç, günün büyük çoğunluğunu ekran başında geçirenler için kronik bir rahatsızlık olarak tanımlanan göz kuruluğunun tedavisinde çeşitli ilaçlar ve yöntemlerin kullanıldığını söyledi.

Opr. Dr. Aylin Kılıç, gözün kalkanı olarak tanımladığı gözyaşının, gözün şeffaf ön yüzeyi olan kornea sinirlerinin tahriş olmasını engellediğini, gözün daha net ve rahat görmesini sağladığını ifade etti. Gözyaşının gözün oksijen almasına ve beslenmesine yardımcı olduğunu belirten Opr. Dr. Kılıç, "Gözyaşı, yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizler. Gözyaşı eksikliği gözde uzun vadede ciddi problemlere hatta körlüğe bile neden olabilecek durumlara yol açabilir" dedi.

GÖZYAŞI EKSİKLİĞİ KÖRLÜĞE YOL AÇABİLİR

Opr. Dr. Aylin Kılıç, günün büyük çoğunluğunu iş yerinde bilgisayar ve evde televizyon başında geçirenlerde göz kuruluğu riskinin arttığını anlatarak, kuru hava ile havalandırılan klimalı ofislerin de göz kuruluğu riskini artırdığını vurguladı. Bu çevresel şartlarda çalışanların düzenli aralar ile göz kontrolü yaptırmaları konusunda uyarıda bulunan Opr. Dr. Aylin Kılıç, şöyle konuştu: "Bunun yanında açık hava şartlarında çalışanlar için de belli riskler mevcuttur. Küresel ısınma ile birlikte atmosferin değişmesi açık hava şartlarında çalışanlarda da benzer durumların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Uzun süreli kontakt lens kullanıcılarının da göz kuruluğu konusunda dikkatli olması gerekiyor."

Kılıç, göz kuruluğunun, gözün savunma sisteminin baskılanmasına neden olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle alerji, keratit ve konjontivit gibi hastalıkların gözü daha çok etkileyebileceğini ifade etti.

İLERİ EVREDE KANSER İLACI KULLANILIYOR

Göz kuruluğuna karşı öncelikle ofislerde nem oranının artırılması gerektiğini belirten Opr. Dr. Aylin Kılıç, güneşli ortamlarda güneş gözlüğü kullanılmasını önerdi. Kılıç, göz kuruluğu tedavisinin ilk adımının suni gözyaşı olduğunu ifade ederek, gözyaşı kaybını azaltmak için gözyaşı kanallarının tıkaçla kapatıldığını dile getirdi. Hastalığın daha ileri evrelerinde kanser ve vücudun savunma mekanizmasının dengesini bozan (otoimmun) hastalıklarda kullanılan bir ilaca başvurduklarını açıklayan Kılıç, "Göz kuruluğunun tedavisinde kullanılan bu ilaç ciddi anlamda olumlu sonuçlar sağlıyor. İlaç şu an başarıyla ileri derece göz kuruluklarında ve göz kuruluğu ile oluşan sistemik hastalıklarda kullanılıyor" diye konuştu.