Günde 5 gram tuz tüketin

Günde 5 gram tuz tüketin

'10-16 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası' ve '13 Mart Dünya Böbrek Günü' dolayısıyla açıklama yapan Uzm. Dr. Ertan Uzun, 'Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. 2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan 'Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması'na göre, tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir. 2012'de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır (15/gün). Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir' dedi.

KRONİK BÖBREK RAHATSIZLIĞI HIZLA ARTIYOR

Türk Nefroloji Derneği'nin gerçekleştirdiği Türkiye Kronik Böbrek Hastalığı Prevalans Araştırması'na göre, Türkiye'de kronik böbrek hastalığı görülme oranının hızla arttığını (yüzde 15.7) belirten Uzun, 'Bu artışa neden olan en önemli risk faktörlerinden birisinin aşırı tuz tüketimi olduğu ifade edilmektedir. Kısacası aşırı miktarda tüketilen tuz; kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılında 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2011-2015' başlatılmıştır. Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla 'Dünya Tuza Dikkat Haftası' etkinlikleri yapılmaya başlanmıştır.

Tuzla ilgili çalışmalar yürüten ve Dünya Sağlık Örgütü'nce de kabul gören 'World Action on Salt (WASH)' kuruluşunca her yıl belirlenen faklı bir tarihte gerçekleştirilen 'Dünya Tuza Dikkat Haftası'nın bu yıl her yıl mart ayının ikinci perşembesi olarak kutlanan Dünya Böbrek Günü'nü de kapsayarak 10-16 Mart 2014 tarihleri arasında olması kararı alınmıştır. Bu yılki temada gıda etiketlerinin okunması, etiketlerde belirtilen tuz ya da sodyum konusunda farkındalığın toplumda arttırılması belirlenmiştir' diye konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, 13 Mart 2014 Perşembe Günü Piazza AVM'de stant açarak halkı bilgilendireceklerini sözlerine ekledi.