Kendini sola yakın buluyor ama CHP soluna değil. Tanbay, geçen hafta içinde Tarafta "Tayyip Erdoğana teşekkür ediyorum" başlıklı bir yazı yayınladı. 11 Ağustosta Başbakanın grup toplantısında yaptığı konuşma için, "İlk defa tüm samimiyeti ve içtenliğiyle bir başbakan gerçekledi söyledi bize." diyordu. Yazıdan hareketle Tanbayla Kürt açılımını ve Erdoğanı konuştuk. Başbakana bir teşekkür yazısı kaleme alıp Tarafta yayınladınız. Teşekkür yazısı yazmak fikri nereden çıktı?
Teşekkür ettim, çünkü Kürt açılımında AKPnin ve Başbakanın tavrını doğru buluyorum. Bir şey doğru yapılıyorsa onun yanında durulmalı, destek verilmeli. Türkiyede en büyük sorunlardan biri kutuplaşma. İyi ve doğru bir şey yapılsa da karşı çıkılıyor. Bu tutumdan çok sıkılıyorum. Hiçbir örgüte, cemaate ait değilim. Ben özgür bir insanım. Başbakana teşekkür ederek tamamıyla insandan, insan haklarından, barıştan yana tavır aldım. Hem de beklemeden, anında... Çünkü bundan 3-4 yıl önce Tayyip Erdoğan "Kürt sorunu benim meselemdir." dediği zaman yalnız bırakılmıştı.
YALNIZ BIRAKILDI DERKEN?
Bu konuşmanın ardından Diyarbakırda çok ters karşılanmıştı. Hatırlarsanız o zaman medya bu tersliği ön plana çıkaran yayınlar yapmıştı. Aydınlar da arkasında duruş sergileyememişti. Erdoğan sözünün arkasını getirememişti. Sanırım şöyle düşünmüştür: Biz adım atmak istedik tabandan, kamuoyundan ve aydınlardan yeterince destek yokmuş, demek hazır değilmiş memleket. Bugün yeniden bir açılım yapılıyor. Bu süreçte Başbakana yalnız olmadığını göstermek gerekiyor. Ben yazı yazdım. İşadamları, profesörler, öğrenci grupları da barış istediklerini farklı şekillerde söyleyebilirler.
AK PARTİ HÜKÜMETİNE VE BAŞBAKANA KÜRT AÇILIMI NEDENİYLE CİDDİ TAPKİLER VAR
Ortada CHP ve MHPnin söylemi var. Bunlar inanılmaz derecede halkı kışkırtıyorlar. Böyle bir ortamda iyinin, doğrunun yanında durmak daha çok önem kazanıyor. Doğruyu AKP yapıyorsa onun yanındayım. Doğruyu MHP yaparsa onun yanında olurum. Bu beni ne AKPli yapar ne de MHPli.
BAÇBAKAN ERDOĞANIN KONUŞMASINDA SİZİ ETKİLEYEN NEYDİ?
Bugüne kadar hiçbir siyasi liderden duymadığım sözler söyledi. Havada kalan siyasi konuşmaların çok dışındaydı. Son derece insani boyutu vardı. Bugüne kadar o mertebedeki hiçbir devlet adamı duygunun hakim olduğu ve gerçeklerin bizden saklandığının ifade edildiği böyle bir konuşma yapmamıştı. Hakkarideki anneyle Yozgattaki annenin acısının aynı olduğunu söylememişti mesela.
KÜRT AÇILIMI AKP BAŞLATTI DİYE KUŞKUYLA YAKLAŞAN BAŞBAKANIN TAVRINI SAMİMİ BULMAYANALR VAR. SİZ SAMIİMİ BULUYORMUSUNUZ?
Çok samimi buluyorum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün de Beşir Atalayın da samimi olduğuna inanıyorum. Ama çok büyük tabuların olduğu bir memlekette yaşıyoruz. Yıllarca beyni "vatan millet Sakarya" söylemiyle yıkanmış bir toplumumuz var. Çok kolay olmayacak. Onların bütün bu tabuları yıkarak adım atmaya çalışmalarını ben sonuna kadar destekliyorum. Oyumu AKPye vermesem de desteklerim. AKPnin doğru yaptığı her harekete de helal olsun diyorum. Bunu söyleyebilmek lazım. Burada en sorunlu olan kitleyi de sol konumda olanlar olarak görüyorum.
NİÇİN EN SORUNLU KİTLE SOL?
Ergenekon ilk ortaya çıktığı zaman solda büyük bir kitle bu AKPnin operasyonudur mesafeli duralım demişlerdi. Bugün de olan farklı değil. Mesefali durmak, bırakın birbirlerini yesinler tutumu Türkiyedeki solun tutumudur. Bu şimdi değil yıllardır böyle. Yani bugün tabular sarsılmadan yerinde duruyorsa solun suçu büyüktür. Benim teşekkür yazıma sol çevreden arkadaşlar içeriğinin ne olduğunu bilmediğin şey için hükümete niye bu kadar kredi verdin diye karşı çıktılar. Ben öyle duymuyorum işte. Benim için tek bir şey var. Doğrunun yanında yer almak ama zamanında yer almak...
KÜRT AÇILIMININ İÇERİĞİ BELLİ DĞİL DİYE KARŞI ÇIKILIYOR.İÇERİKTE NELER OLACAĞI KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
CHPnin henüz bir şey açıklanmadı sözü çok yanlış. Başbakan Erdoğanın konuşması açılımın özünü veriyor. Bir kere barıştan yana bir tutum ortaya koyuyor. Ama geçen tek millet, tek bayrak, tek devlet söylemini yeniden kullandı. Ben tek millete karşı çıkıyorum. Türk değil Türkiyeli demek istiyorum. Bu memlekette yaşayan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Yurttaşlık öne çıkarılsın.
SİZ YURTDIŞINDA KENDİNİZİ NASIL TANITIYORSUNUZ?
Ben Türkiyeliyim diyorum.
Kürt meselesi bir mutabakatla çözülecek görüşü dillendiriliyor. Ama CHP ve MHP kapıları kapattı. Bu tutum çözümü güçleştirmez mi?
Barış isteyene karşı çıkan herkesi tarih yargılayacaktır. Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli faşist bir söylem kullanıyor. Demokrasi fikir özgürlüğüdür ama fikir özgürlüğünün içinde faşizm yoktur. İki lider de savaş kışkırtıcılığı yapmaktan vazgeçsinler artık. Geçen ay Baykala protesto için askerî üniforma göndermiştik. Şimdi Deniz Baykal o üniformayı giysin o kadar istiyorsa dağda kendi savaşsın. Mehmetçikleri rahat bıraksınlar. Artık anneler haklarını helal etmiyor. Mehmetçiklerin de nasıl şehit olduklarını gazetelerden okuyoruz.
SEZEN AKSU BAŞBAKANI ARAYIP DESTEK VERDİ...
Çok yerinde bir hareket. Sezen Aksu ünlü, popüler bir sanatçı. Sezen Aksunun söylediği bir söz, Ajdanın Kürt sanatçı Aynurla birlikte şarkı söylemesi ya da Bülent Ersoyun oğlum olursa askere göndermek istemem, cümlesi bizim bin eylemimize bedeldir. Bu sanatçılar çok geniş bir kitleye ulaşıyorlar. O sanatçıların bir cümleyle bir sözle de olsa bu sürece katkı koymalarını çok takdir ediyorum. Bu sürece karşı çıkan sanatçıları,-sanatçıyı tırnak içinde söylemem gerekiyor-, esefle karşılıyorum.
ÇÖZÜME İLK KEZ BU KADAR YAKLAŞILDIĞINA KATILIYORMUSUNUZ?
Evet. Özalın girişimi olmuştu ama bugünkü gibi net adımlar atılmamıştı. Bu kadar geniş kitleye de ulaşılmamıştı. Turgut Özalın bu açılımı yapmak istediği için öldürüldüğünü düşünüyorum artık.
DTPLİLERİN BU SÜRECE KATKISINI NASIL BULUYORSUNUZ?
DTPlilerin daha öncü hareket etmelerini istiyorum. Çok sabırlı ve anlayışlı olmaları lazım.
BEŞİR ATALAY,BÖLGEDEKİ KÜRT HALKINI DA DİNLEMELİ
Hükümet sorunun birçok tarafını dinleme çalışıyor. Doğru bir usul mü?
Beşir Atalay birçok kişiyle görüşüyor. Bu çok güzel bir şey. Ama mutlaka Güneydoğuya gidip Kürt yurttaşlarla toplantılar yapmalı. Yazarların, çizerlerin, TÜSİADın söyleyeceği ile olacak şey değil. Kürt halkına gitmeden sorun çözülemez.
ÇÖZÜM İÇİN ÇOK UMUTLU MUSUNUZ?
Mutlaka çözülecek. Ciddi adımlar atıldı ve bunun geri dönüşü yok. Kürt açılımının sağcılıkla solculukla, bu partiyi tutmakla şu partiyi tutmakla ilgisi yok. İnsan ve vicdanlı olmakla ilgisi var. Kürt açılımı oy hesabıyla giderse bulanır. Kürtler açısından da Türkler açısından da bu böyle. Ergenekona mesafeli duran solcuysa ben değilim
SİZ GÜNEYDOĞUYU GEZDİNİZ Mİ?
Diyarbakır, Batman, Mardine gittim.
KÜRTÇE BİLİYOR MUSUNUZ?
Öğrenmeyi çok istiyorum. Bilgi Üniversitesinde Kürtçe dersleri verildiğini öğrendim. Aralık ayı geçtikten sonra Kürtçe dersleri almak istiyorum.
SOLCU OLARAK MI TANIMLIYORSUNUZ KENDİNİZİ?
Kendimi nerede konumlandıracağımı şaşırdım. Bugün solcuyum deyip arkasından da orducuyum diyen solcular var. Ergenekonun ne olduğunu bilmiyoruz, biraz mesafeli duralım diyenler solcuysa ben değilim. Ben mutlak özgürlükten yanayım. Türban takan türban taksın, mini etek giymek isteyen mini etek giysin. Hiç kimsenin herkes gibi olmak mecburiyetinde olmadığı bir Türkiye istiyorum.
Tayyip Erdoğan derdini anlatacak kadar Kürtçe öğrenmeli. Sadece merhabanın dışına çıkabilmeli. Başbakan, Güneydoğuya gittiği zaman Kürtçe konuşsun. Amerikada birçok başkan seçim kampanyalarında İspanyolca konuşabiliyor.
Tarık Akan bir söyleşisinde "ben solcuyum" dedikten sonra "orducuyum" diye de bir cümle kurdu. Solcu bir insan kendisini hem solcu hem orducu göremez. Ya solcudur ya da orducu. İkisi birden olmak çok zor.
Ergenekon süreci, Kürt açılımı bunlar turnusol kâğıdı. Herkesin yerini görüyoruz. Biraz acı oldu. Dostlarımızı kaybettik.
Ben AKPnin bir sürü yanlışını da söylerim, söylüyorum. Ama hakkını teslim edelim. Bugüne kadar gelmiş en iyi sağ muhafazakâr parti AKP. En iyi adımları attı. Böyle bir partiyi görmemiştik. Tayyip Erdoğan da çok daha açık bir lider.
























Yorumlar
Tüm yorumlar »Gönder