İnan Kıraç'ın dolandırılması olayında yeni gelişme
ensonhaber.com

Fransız dolandırıcı Gilbert Chikli, 2015 ila 2017 yılları arasında dönemin Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın taklidini yaparak dünyaca ünlü iş insanlarını ve din adamlarını dolandırmıştı.

Chikli'nin dolandırdığı isimler arasında Kıraça Holding'in sahibi İnan Kıraç da yer alıyordu.

Yaşanana göre Chikli, Kıraç'ı arayıp 2 Fransız gazetecinin DEAŞ tarafından kaçırıldığını söyleyerek, fidye ödenmesi için yardım talebinde bulunmuştu.

Chikli'nin verdiği hesap numaralarına parayı gönderen Kıraç, dolandırıldığını haftalar sonra anladı.

Vurgunun yarısı İnan Kıraç'tan

Chikli'nin 2017'de yakalanmasının ardından olayı araştıran Fransız medyası o dönem dolandırıcının 80 milyon euroluk vurgun yaptığını yazmıştı.

Hatta Fransız basını bu rakamın yarısının İnan Kıraç'tan alındığını da öne sürdü.

Kıraç ise o dönem Fransız medyasının işi abarttığını, Chikli'ye kaptırdığı paranın 4,1 milyon euro olduğunu söyledi.

Yeni gerçek ortaya çıktı

Yıllar sonra İnan Kıraç'ın dolandırılmasıyla ilgili gerçek ortaya çıktı.

T24 yazarı Cansu Çamlıbel, Kıraç'ın iddiasının yalan olduğuna dair belgeleri yazısında paylaşarak şu ifadelere yer verdi:

Fransa’daki bazı gazeteciler ve Amerikalı Evan Ratliff ise olayı didiklemeye devam etmişti. Ratliff’in gazetecilikte ısrar etme sonucunda ulaştığı bilgilerin toplamı enteresan, dinleyin derim. Ancak bu ülkede yaşayan bizler açısından en önemli detay gazeteci Ratliff’in İnan Kıraç’ın yıllardır söylediği yalanı deşifre etmiş olması. Hem de bunu İnan Kıraç’ın kendi kaydettiği ses kayıtlarının bir kopyasına ulaşarak yapmış olması.

Mahkeme tutanağı paylaşıldı

Amerikalı gazeteci Evan Ratliff'in Kıraç’ın kendi kaydettiği ses kayıtlarının bir kopyasına ulaşarak Kıraç'ın yalanını deşifre ettiğini de belirten Çamlıbel, konuya ilişkin mahkeme tutanağının ekran görüntüsüne yer verdi:

Ratliff’in podcastini dinledikten sonra Fransız meslektaşımın ulaştığı bilgi ve belgelere ben nasıl ulaşırım diye araştırmaya başladım. Kıraç’ın ses kaydının orijinaline ulaşamadım ama elime önemli bir mahkeme tutanağı geçti. Aşağıda ekran görüntüsüne yer verdiğim tutanakta Kıraç’ın Hong Kong ve Şangay’daki hesaplara 28 Kasım 2016 ile 10 Aralık 2016 arasında 10 ayrı transfer emriyle toplam 54,9 milyon ABD doları gönderdiği belirtiliyor.

"Yaklaşık 45 milyon euro"

Belgede ayrıca şu ifadelere de yer verildi:

Muhataplarının gerçek kimliğinden şüphelenen İnan Kıraç, dolandırıcılarla yaptığı son telefon görüşmelerinin ses kaydını yaptı. Bu ses kayıtları üzerinden ses karşılaştırması yapıldı. Müfettişler, Nijer olaylarında Jean Yves Drian kılığına giren sesin, İnan Kıraç ve Landes CCI ile temasa geçen dolandırıcınınkiyle benzerliğini hemen fark ettiler. 12 Ocak 2017’de İnan Kıraç'ın avukatı Osman İlkan Koyuncu dinlendi ve müvekkili adına X hakkında suç duyurusunda bulundu. İnan Kıraç'ın uğradığı fiili zarar 47.430.000 ABD Doları veya olayların meydana geldiği tarihteki EUR/USD kuru üzerinden yaklaşık 45 milyon Euro tutarındadır.