Güney Amerikalı ülkelerden İsrail'e ateşkes çağrısı

gazze

Arjantin, Brezilya, Bolivya, Paraguay, Uruguay ve Venezüela başkanları ortak yayınladıkları bir bildiriyle İsrail'e ateşkes çağrısı yaparken; Peru ve Şili büyükelçilerini Gazze'deki İsrail saldırısına yönelik bilgi almak için ülkeye davet etti.

ACİL ATEŞKES TALEP EDEN BİLDİRİ

Mercosur ülkeleri başkanları zirve gündeminden bağımsız olarak düzenledikleri toplantı sonrasında "İsrail devletinin Filistin halkına karşı saldırılarına karşı olduklarını ifade eden ve acil ateşkes talep eden" bir bildiri yayınlandı. Cristina Kirchner, Dilma Roussef, Evo Morales, Horacio Cartes, Jose Mujica ve Nicolas Maduro'nun imzalarının bulunduğu bildiride Mercosur üyesi ülkelerden İsrail'le ikili serbest ticaret anlaşmalarının askıya alınması da isteniyor.

ŞİLİ VE PERU BİLGİ ALMAK İÇİN BÜYÜKELÇİLERİNİ DAVET ETTİ

Öte yandan Şili ve Peru hükümetleri Gazze Şeridi'ndeki son durumu analiz etmek için İsrail büyükelçilerini ülkelerine çağırdı. Peru Dışişleri Bakanlığı, "Durumun ciddiyeti ve bölgedeki diğer hükümetlerle koordineli hareket edebilmek için Peru hükümeti İsrail büyükelçisini çağırma kararı aldı" açıklamasını yaptı.

"BÖLGEDE OLANLARI BİRİNCİ AĞIZDAN DİNLEMEK İÇİN BÜYÜKELÇİMİZİ ÇAĞIRDIK"

Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz, Gazze Şeridi'nde olayların çok ciddi boyutlara ulaşması ve özellikle kadın ve çocukların devam eden operasyonlardan orantısız etkilendiği için böyle bir karar aldıklarını belirterek "Bölgede olanları birinci ağızdan dinlemek için büyükelçimizi Santiago'ya çağırdık. Yeni bir ateşkesin tecelli etmesi için Birleşmiş Milletler ve dünya liderlerince ahlaki ve politik baskılar yapılmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.