Güney Kore'de milyonlar sokağa çıktı

kore

Güney Kore'de Cumhurbaşkanı Park Geun-Hyo'nin önemli devlet yazışmalarını arkadaşına sızdırması ülkeyi karşıtırdı. Park'ın arkadaşı Choi Soon-Sil'in hiçbir resmi görevi olmamasına rağmen Cumhurbaşkanı'nın konuşmalarını yazdığı ve devlet politikalarını yönlendirdiği iddia ediliyor.

İLK GÖZALTILAR

Güney Kore'de geçmişte pop şarkıcıları için çektiği klipler ile tanınan yönetmen Cha Eun-taek, "Choi skandalı" soruşturması kapsamında, "Görevi kötüye kullanma ve zimmete para geçirme" suçlamasıyla Seul'de gözaltına alındı.

Güney Kore'de milyonlar sokağa çıktıPop şarkıcıları için çektiği klipler ile tanınan yönetmen Cha Eun-taek

KLİP YÖNETMENİ DEVLET İŞLERİNE MÜDAHİL OLDU

Yonhap haber ajansı, klip yönetmeni Cha'nın, Devlet Başkanı Park Guen-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda, kilit rol sahibi olduğu suçlamasıyla gözaltına alındığı duyurdu.

Güney Kore'de milyonlar sokağa çıktıDevlet Başkanı Park Guen-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil

MİLYONLAR SOKAĞA ÇIKTI

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor. Ülke genelinde de Park'ın istifasını isteyen halk, bir aydan fazla süredir her cumartesi gösteri düzenliyor.

Güney Kore'de milyonlar sokağa çıktı VİDEO

Güney Kore'de milyonlar sokağa çıktı

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre, Park'a kamuoyu desteği yüzde 4'e kadar düştü.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in, konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

Güney Kore'de milyonlar sokağa çıktı

Güney Kore'de milyonlar sokağa çıktı

BORSADAKİ EN BÜYÜK FİRMAYI ÜZERİNE GEÇİRMEYE ÇALIŞTI

Savcılar, Cha'nın, Choi ile bağlantılarını kullanarak, Güney Kore'nin borsadaki büyük firmalarından POSCO'nun tanıtım şirketi Poreka'yı ele geçirmeye ve hisselerini kurduğu yeni reklam şirketine devretmeye çalıştığını iddia ediyor.

Güney Kore'de milyonlar sokağa çıktıGüney Kore Devlet Başkanı Park Guen-hye

BÜYÜK İHALELER CHA'NIN OLDU

İddiaya göre, Poreka'yı ele geçirmede başarılı olamayan Cha'nın, Choi ile birleşerek aldığı "Playground Communications" adlı firmanın, Devlet Başkanı Park'ın da emriyle büyük ihaleler kazandığı ortaya çıktı.

Reklam şirketinin, mart ile ağustos ayları arasında aldığı yaklaşık 6 milyon dolarlık ihaleden, Cha'nın yaklaşık 4,5 milyon dolar kar elde ettiği belirtiliyor.

Cha ayrıca, Africa Pictures adlı başka bir reklam firmasından milyonlarca dolar zimmetine geçirerek, parayı özel borçları ve çocuğunun yurt dışı eğitimi için kullanmakla suçlanıyor.

Öte yandan, Cha'nın avukatı Kim Jong-min yaptığı açıklamada, müvekkilinin Choi ile bağlantısını ve Devlet Başkanı Park ile kısa bir görüşme yaptığını doğrularken, Choi'nin müvekkilini kullandığını ileri sürdü.

DEVLET BAŞKANININ AVUKATLARI BEKLEMEDE

Bu arada, savcıların devlet başkanını yüz yüze sorgulama talebi ile ilgili Park'ın avukatlarından herhangi bir yanıt alınamadığı bildirildi.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin, kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.