Güneydoğu'da dönüşüm 3 hafta içerisinde başlayacak

sur

Güneydoğu’da terörden zarar gören bölgelerin yeniden inşası için hazırlanan projeler 3 hafta içinde kamuoyuna duyurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, emlak editörleriyle düzenlediği basın toplantasında emlak sektörü ve kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu. Habertürk'ün haberine göre; Bakan Sarı, Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak Merkez’de kentsel dönüşüm için hak sahipleriyle görüşmelere başlandığını belirtti. Sarı, vatandaşların anlaşmak için kendilerinden proje beklediğini, projelerin 3 hafta içinde hazır olacağını ifade etti.

ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI

Bakan Sarı, söz konusu bölgelerin yeniden inşası için, vatandaşlara ve özel sektöre çağrıda bulundu. Bakan Sarı, “Biz bu işi devlet eliyle yapabiliriz ama Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde olduğunu hissettirmemiz lazım. İstanbul’da olan inşaat sektöründeki temsilciler oraya gidip taş üstüne taş koysunlar, herkesi davet ediyorum” dedi. Bunun sadece devletin değil vatandaşların ve bütün sektörün buraya maddi-manevi destek verdiğinin göstergesi olacağını ifade eden Sarı; Türkiye’nin kuzeyiyle güneyiyle, doğusuyla batısıyla bir gönül köprüsü kurması gerektiğini vurguladı.

‘VAKIF ESERLERİ RESTORE EDİLECEK’

Acele kamulaştırmanın genel olarak alınmış bir karar olduğunu belirten Bakan Sarı, vatandaşın büyük bölümünün uzlaşmadan yana olduğunu ifade etti. Sarı, acele kamulaştırmanın amacının; bütün çözümü için tıkanıkların önünün açılması olduğunu belirtti. Bölgedeki vakıf eserlerinin restorasyonlarının yapılacağının altını çizen Sarı, tescilli eserlerin kamulaş- tırılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

3 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da Sur’da kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütürken, valilikle birlikte anket yaptıklarını ifade etti,. Vatandaşların büyük çoğunluğunun uzlaşmadan, kentsel dönüşümden yana olduğunu belirten Ceylan, “Sur’da devletimizin vatandaşın yanında olduğunu göstermek, onlara destek sağlamak açısından 5 bin kişiye aylık 1000 lira kira yardımı yapılıyor. 3 bin 500 kişiye de toplum yararına çalışma programı kapsamında istihdam sağlanmış durumda. Bunların hepsi halkın desteğini sağlama, halka devletin yanında olduğunu ifade etmek açısından topyekûn bir yaklaşım modeli” dedi. Ceylan, terör nedeniyle hasar gören ev eşyalarının tazmini için de yüzde 10-12 oranında yardım yapılacağını belirtti.