Güneydoğu'da PKK nedeniyle 5 bin kişi işsiz kaldı
Ajanslar

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ortamında geliri artan bölge esnafı, PKK'lı teröristlerin hendek kazıp, barikat kurarak yaşamı adeta felce uğratması nedeniyle büyük sıkıntıya düştü.

Güneydoğu'da PKK nedeniyle 5 bin kişi işsiz kaldı

HAYAT FELÇ OLDU

Çözüm sürecinde, geç saatlere kadar Çarşı ve pazarlarda yaşanan canlılık, terör nedeniyle yerini korku ve endişeye bıraktı. Vatandaşlar, güvenlik kaygısıyla zorunlu ihtiyaçları dışında alışveriş yapmaya çıkmıyor, alışveriş yapmak isteyenler de hava kararmadan önce evlerine çekiliyor.

SERMAYE GÖÇÜ BAŞLADI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican  Ebedinoğlu, 7 Haziran'daki seçimin ardından başlayan olaylar nedeniyle esnafın büyük mağduriyet yaşadığını söyledi.

Güneydoğu'da PKK nedeniyle 5 bin kişi işsiz kaldı

Çözüm Süreci döneminde çok sayıda girişimcinin fabrika kurması, esnafın da kapasitesini büyütmesi sayesinde binlerce gencin işe kavuştuğunu ifade  eden Ebedinoğlu, saldırılar nedeniyle daha önce planlanan çok sayıda yatırımın  askıya alındığını belirtti.

Ebedinoğlu, kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve yaşanan  çatışmalar nedeniyle vatandaşların büyük huzursuzluk yaşadığını vurgulayarak, "Bölge genelinde vatandaşlar güvenlik endişesiyle evinden dışarı çıkmıyor, temel  ihtiyaçları haricinde alışveriş yapmıyor. Sadece hendek kazılan ilçeler değil,  tüm ilçeler aynı durumda. Batı illerine sermaye göçü başladı" ifadelerini  kullandı.

DİYARBAKIR'DA 500 İŞYERİ KEPENK İNDİRDİ

Ebedinoğlu, terör olayları nedeniyle siftah yapamaz hale gelen esnafın çekini, senedini, kredi borucunu ödeyemediğini, 7 Haziran'daki seçimden bu yana  Diyarbakır'da 500 iş yerinin kapandığını dile getirdi.

Sadece merkez Sur ilçesinde kapanan iş yeri sayının 200'ü aştığını  anlatan Ebedinoğlu, bu ilçede işten çıkarılanların sayısının bine ulaştığını  anlattı.

Ebedinoğlu, bölgede istihdam yükünün esnaf ve sanatkarın üzerinde  bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

5 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

"Sadece Diyarbakır'da esnaf ve sanatkarın yanında 100 bin kişi  çalışıyor. Hizmet sektöründeki işletmeler işçi çıkarmaya başladı. Böyle devam  ederse diğer sektörlere de yansıyacak. Yaşanan olaylar nedeniyle esnafın yanında  çalışan 5 bini aşkın kişi işini kaybetti."

KÜÇÜK ESNAFA DESTEK İSTEDİ...

Küçük esnafa destek verilmesini isteyen Ebedinoğlu, "Aksi durumda işsiz sayısı çok daha yükselecek. Çözüm Süreci'ne geri dönülmelidir. Esnafın,  kredi ve SGK borçları ertelenmeli, faizsiz kredi almaları sağlanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

22 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDI

Tarihi Sur ilçesinde lokanta işleten Kazım Yıldırım ise Çözüm  Süreci'ne göre iş hacimlerinin yüzde 80 düştüğünü, dükkan kirasını ve  çalışanların ücretini ödeyemez duruma geldiklerini söyledi.

"Çözüm Süreci'nde 40 kişinin çalıştığı iş yerimde şimdi 18 kişi  çalışıyor" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Çözüm Süreci'nin ardından esnaf perişan hale düştü. Personelimizi  ücretini ödeyemediğimiz için işten çıkardık. Akşam 18.00'den sonra herkes evine  çekiliyor. Eskiden gece yarısına kadar müşteri ağırlardık. Yoğun dönemimizde  günde 350 müşteri geliyordu, şimdi ise 50-60 kişi ağırlıyoruz. Kirayı  ödeyemediğim için mülk sahibi iş yerini tahliye etmemi istiyor."