Gürcistan bağımsızlığını kutluyor

Gürcistan bağımsızlığını kutluyor

Gürcistan'ın bağımsızlığının 21. yıl dönümü, ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutladı.

''Bağımsızlık Günü'' kutlamaları kapsamında düzenlenen resmi geçit ise bu sene ilk kez Gürcistan'ın Kutaisi kentinde gerçekleşti.

Türkiye'den Genelkurmay Başkanlığı'nı temsilen Tümgeneral Erdoğan Akyol'un katıldığı Kutaisi'deki törende ayrıca 30 kişilik Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu da törende hazır bulundu.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Mutar Burhan, Askeri Ateşe Piyade Kurmay Yarbay Subutay Adaş ve diğer yabancı misyon temsilcilerinin de yer aldığı törende, inşaat halindeki parlamento binasının bir kısmının açılışı yapıldı ve milletvekilleri ilk oturum için toplandı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, törende, parlamento binasını Kutaisi'ye taşıyarak, iktidarı gerçek sahiplerine, yani Gürcü halkına geri verdiklerini ifade ederek, ''Gürcistan'ın ikiye bölündüğü günler artık geçmişte kaldı'' dedi.

Konuşmasına Rusya'yı eleştirerek devam eden Saakaşvili, bu ülkenin, 2012'de yapılması planlanan parlamento seçimleri döneminde Gürcistan'daki siyasi dengeleri bozmak için girişimlerde bulunmaya çalışacağını göz ardı etmediğini vurguladı.

''Bağımsızlık Günü'' dolayısıyla başkent Tiflis'te de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kutlamalar kapsamında ilk kez, ''Gürcistan'da Üretilmiştir'' adı altında endüstriyel ürünlerin yer aldığı sergi açıldı.

Gürcistan, 1917 Devrimi'nden sonra 26 Mayıs 1918'de ilk kez bağımsızlığını ilan etti ve ülkede Noe Jordania başkanlığında bir hükümet kuruldu.

Gürcistan'ın bağımsızlığı Moskova tarafından 1920'de tanındı ancak bu devlet sadece 3 yıl yaşamını sürdürdü.

Gürcistan'a 1921 yılında giren Kızıl Ordu, ülkenin bağımsızlığına son verdi. Böylece Tiflis'te Bolşevik yönetimi kuruldu ve Gürcistan, Sovyetler Birliği'nin 15 cumhuryetinden biri oldu.

SSCB'nin dağılma sürecine girdiği dönemde ise 1990 yılında Gürcistan'da da bağımsızlık hareketi başladı ve 1991 yılında Gürcistan Parlamentosu ülkenin bağımsızlığı ilan etti.