Gürültülü binaya ruhsat yok

gürültü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı düzenlemeye göre binaların adım sesi, çocuk oynaması, eşyaların sürüklenmesi gibi gürültü düzeylerine göre izole edilmesi sağlanacak. Hürriyet'in haberine göre; gereken şartları sağlamayan hiçbir inşaata yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek. Bakanlık tarafından hazırlanan Binaların Gürültüden Korunması ve Ses Yalıtımı Yönetmelik taslağı, tüm binalar için önemli düzenlemeler içeriyor.

SES YALITIM DÜZEYLERİ BELİRLENDİ

Düzenlemeyle, kamu kurumları ve özel yapılarda insanların karşı karşıya kalacağı gürültülerin, kişilerin huzur ve sükununa beden ve ruh sağlığına olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Taslak, tüm konutlarda, hastanelerde, okullarda, bakanlık binalarında komşuluk, insan kaynaklı, ısıtma, iklimlendirme, asansör, merpen, çöp bacası gibi mekanik sistemlerin gürültülerine yönelik alınacak tedbirleri içeriyor. Hazırlanan düzenlemede hastaneler, okullar, evler, konser salonları gibi alanlarda uygulanması gereken ses yalıtım düzeyleri ayrı ayrı belirlendi. Evlerde eşya taşıma, çocuk sesi ve adım seslerine kadar tüm gürültü yaratan durumlar için kriterler yer aldı.

GÜRÜLTÜ YAPANA 770 LİRA CEZA

Bakanlık, Çevre Kanunu uyarınca binalarda önlem almayanlara veya standartlara aykırı şekilde gürültü yapanlara 770 lira idari para cezası kesebiliyor. Buna göre tedbirlere uymayarak aşırı gürültü yapan ulaşım araçları 2 bin 321 lira, işyerleri ve atölyeler 7 bin 746 lira, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 23 bin lira idari para cezası veriliyor.