Hakkımız olduğu halde SGK'dan almadığımız paralar
ensonhaber.com

Çalışmaya başladığımız andan itibaren hayatımızda önemli bir yer tutan sigorta hakkında bilmediğimiz ödemeler büyük yer tutuyor.

SGK'nın sigortalılara ödediği ancak vatandaşların bilmediği veye bürokrasiyle uğraşmamak için almadığı ödeneklerle ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya Habertürk TV'ye açıklamalarda bulundu.

"BÜROKRASİYLE UĞRAŞMAMAK İÇİN ALINMIYOR"

"Vatandaşlar sosyal güvenlik sistemini; emekli ödemesi yapan veya hastane masraflarını karşıkayan bir sistem olarak biliyor." diyen Kaya ödeneklerin alınmama nedenini ise; "Ancak sosyal güvenlik sisteminde vatandaşların adını bile bilmediği ödenekler söz konusu. Vatandaşlar bilmediği için veya bürokrasiyle uğraşmamak için bu ödenekleri almıyorlar." diye açıklıyor.

Sigortalıların SGK'dan almadığı ödenekler VİDEO

SGK uzmanı genellikle alınmayan ödenekleri ise şu şekilde belirtiyor;

İSTİRAHAT ÜCRETİ

"İstirahat ücreti; kişi hastalanmışsa 3 günden fazla istirahat almışsa, SGK kısa vadeli sigorta kolları kapsamında bu kişiye çalışamadığı sürelere ilişkin ücret ödüyor. Gün bazında en düşük olarak 39,50 lira ödeniyor.

İŞGÖREMEZLİK GELİRİ

SGK'nın sigortalılara ödediği geçici veya sürekli işgöremezlik geliri dediğimiz bir ödeme var. Bir iş kazası meydana geldiğinde yüzde 10 veya daha fazla bir kayıp söz konusu olduğunda kayıp oranında ödeme yapılır. Vatandaşlarımızın pek çoğu bundan yararlanmıyor.

DOĞUM İZNİ PARASI

Doğum izni parası; kadın çalışan doğumdan önce ve doğumdan sonraki süreçte sekizer haftalık doğum izni parası alır.

SÜT PARASI

Süt parası en çok unutulan veya alınmayan ödemedir. 2017 yılı içerisinde 133 liraydı. Bu para sigortalı anneye de verilir. Anne çalışmıyorsa eşine de verilir.

YOLLUK PARASI

Yolluk parası; kişi hastalandığında tedavisi başka bir şehirde veya ülkede devam ediyorsa bu para verilir. Uçuş masrafları ve otobüs masrafları ödenir.

ÇEYİZ PARASI

Çeyiz parası; kız çocuklarının faydalandığı, evlendiklerinde 24 maaşı peşin alabilecekleri bir ödemedir.

CENAZE ÖDENEĞİ

Cenaze ödeneği; 2017 yılı içerisinde 531 liraydı. Sigortalı vefat ettiğinde eşi ve çocukları bu parayı alabirler.

TOPLU PARA

Toplu para, emeklilik şartları ortadan kalkmış bir kişinin SGK'ya ödediği parayı alması söz konusu.

ÇOCUK PARASI

Yeni bir uygulama muhattabı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'dır. 2015 yılından beri uygulanıyor. 1. çocuk için 300, 2. çocuk için 400, 3. çocuk için de 600 lira bir ödenek söz konusu.

YARIM GÜN ÇALIŞMA

Yarım gün çalışma ödeneği; bu yıl başında çıkarıldı. Kadın çalışan doğum yaptığında yarım gün çalışıyor. Yarım gün üzretini işverenden, yarım gün ücretini de İŞKUR'dan alıyor.

5 YIL GEÇTİKTEN SONRA ALINAMIYOR

SGK'nın 10 kalem yardımı var. Vatandaşlarımız bunların 1-2'sinden faydalanıyor. Bunların zaman aşımı süresi 5 yıldır, 5 yıl geçtikten sonra bu gelirlerden faydalanamazsınız. Alınmayan paralar da Hazine'ye aktarılıyor."