Hamdullah Suphi Tanrıöver kimdir

Hamdullah Suphi Tanrıöver kimdir

1885 yılında İstanbul, Aksaray'da, Horhor'daki Abdüllatif Suphi Paşa Konağı'nda dünyaya geldi. Babası Maarif Nazırlarından Abdüllatif Suphi Paşa'dır. İlk tahsilini Kısıklı, Altunizade ve Numune-i Terakki mekteplerinde yapan Tanrıöver, Sultan 2. Abdülhamid'in iradesiyle yatılı olarak orta tahsilini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı.

PROFESÖR TANRIÖVER

1905 yılında Reji İdaresi Tercüme Servisi'nde ilk görevine başladı. Daha sonra değişik okullarda öğretmenlik yaptı. Edebiyat Fakültesi'nde dersler verdi. Profesör oldu.

1913 yılında Edirne'deki Bulgar zulmünün dünyaya anlatmak için seçilen heyette yer aldı. Fecri Ati grubu içinde şair ve eleştirmen olarak yer aldı. Gerçek yerini Milli Edebiyat akımı ve Türk Ocağı kadrosunda buldu. Hamdullah suphi Tanrıöver, iyi bir hatiptir.

TÜRK OCAĞI GENEL BAŞKANI

35 yaşında Milli Mücadele'ye Antalya Milletvekili olarak katıldı. Milletvekilliği görevi yanı sıra Matbuat ve İstihbarat Genel Müdürlüğü görevi verildi. Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi. Bu görevi iki defa yaptı. Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulü onun büyük çabaları sonucu gerçekleşti. Bükreş Büyükelçiliği'ne tayin edildi. Bu görevi 1944 yılında sona erdi. 1946 yılında İstanbul'dan milletvekili oldu. Bu görevi 1960'a kadar devam etti. Aralıklarla 34 yıl Türk Ocağı Genel Başkanlığı yaptı.

Hamdullah Suphi Tanrıöver, 10 Haziran 1966 yılında İstanbul'da vefat etti. Edirnekapı Merkez Efendi Mezarlığı'na gömüldü.