Hamzaçebi: Torba Yasa düzenlemelerini AYM'ye taşıyacağız

Hamzaçebi: Torba Yasa düzenlemelerini AYM'ye taşıyacağız

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Torba Yasa düzenlemesini Soma'da maden faciasının yaralarının sarılması düzenlemesi olarak beklediklerini söyleyen Hamzaçebi, çalışmaları sonuçlanan alt komisyonundan ortaya çıkan tablonun kamuoyuna sunulanın çok ötesinde bir görüntü arz ettiğini belirtti.

''TORBA YASA BİR ZORBA YASA OLDU''

Hamzaçebi, “Torba Yasa bir zorba yasa olmuştur. 301 madencimizin hayatını kaybetmesinin üzerinden hükümet başka bir siyaset yapmaktadır. Madenlerde çalışma süresi haftada 36 saat iken bunu verilen bir önerge ile değiştirerek ‘yeraltında çalışma süresi 36 saati geçemez' şeklinde dönüştürdüler. Madencilerin şehit sayılması yönünde herhangi bir düzenleme bu tasarıda yer almamaktadır. Taşeron işçi istihdamını önlemeye veya sınırlamaya dönük hiçbir düzenleme bu tasarıda yoktur, tam tersine taşeron yoluyla işçi istihdamının önü açılmaktadır” dedi.

''BİR KAMU GÖREVLİSİ YERİNDEN ALINMIŞSA...''

Torba Yasadaki düzenlemelerin hukuksuz olduğunu savunan Hamzaçebi, hükümetin sürekli olarak kamu görevlilerini görevden aldığını ve başka görevlere tayin ettiğini ifade ederek, “Bir kamu görevlisi herhangi bir şekilde görevden alınmışsa, başka bir göreve atanmışsa, bu karar karşı mahkemeler yürütmeyi durdurma veya iptal kararı verirse bu kararın gereğini ilgili Bakan, kuruluş, 2 yıl içinde yerine getirecektir. Mahkeme kararlarının uygulanması için hükümete kanunla 2 yıl süre vermektedir. ‘Mahkeme kararını 2 yıl sonra uygulayacağım' derken onunda gereğini yerine getirmiyor, ‘özlük haklarını koruyacak şekilde başka bir kadroya atayacağım' diyor” ifadelerini kullandı.

DÜZENLEME AYM'YE TAŞINACAK

Hamzaçebi, bu düzenlemelerin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını söyleyerek, “Bütün bunlar 301 madencimizin anısına yapılacak düzenlemenin arkasına saklanarak yapılmaktadır. Bu tam bir fırsatçılıktır” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı adayının belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine Hamzaçebi, “Biz şimdiye kadar aday tarifini yaparken CHP'li bir adayın tarifini yapmadık. Aday bu çerçevede bugün görüşmede ifade edilecek Genel Başkanımız tarafından” diye konuştu.