Harput'ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu
İHA

Mühür ile beraber Urartuların da kalede yaşadığı kesin olarak kanıtlanırken, önemli yetkililerin de yer aldığı kesinleşmiş oldu.

Tarihi kaynaklara göre M.Ö. 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutuna Harput Kalesi’nde, kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Belediye ile Fırat Üniversitesi iş birliğinde aralıksız devam ediyor.

VARLIĞI KANITLANDI

FÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç’ın başkanlığını yaptığı kazı çalışmalarında 45 kişilik ekip görev alıyor.

Bu yıl 800 metrekarelik alanda başlayan kazı çalışmalarında M.Ö. 7. yüzyıla ait 2 bin 700 yıllık silindir mühür bulundu. Üzerinde mitolojik kanatlı bir hayvan bulunan mühür ile Urartuların Harput Kalesi’ndeki varlığı kesin olarak kanıtlandı.

Harput'ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu

"MÜHÜRLER DEVLET ADAMLARI ADINA BASILIR"

Anadolu’da mühürlerin MÖ 6 binlere kadar uzandığını belirten Prof. Dr. İsmail Aytaç, "Bildiğimiz Anadolu’daki en eski örneği Konya Çatalhöyük’te çıkan baskı mühürdür. Bu mühürler kişi ya da devlet adına basılır ve kime ait olduğunu ifade eder. Özel mülk anlayışının ve yetkinin bir sembolüdür. Harput’taki kalede bulduğumuz bu mührü, Urartu dönemine tarihliyoruz. MÖ 7. Yüzyıla ait, bir yönü baskı ve yan tarafı silindir mühürdür. Mitolojik kanatlı bir hayvan var. Bunu biz ata da benzettik" diye konuştu.

Harput'ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)